måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Oro för farmaceutbrist

Publicerad: 11 september 2015, 06:00

Utbildas inte fler farmaceuter blir det ett hot mot patientsäkerheten, anser Sveriges apoteksförening som skrivit till regeringen i frågan.


Det råder brist på farmaceuter, påpekar Henrik Ehrenberg, chefsstrateg på Sveriges apoteksförening i ett email till regeringskansliet.

”Läget på arbetsmarknaden är redan mycket allvarlig och det är förstås ett långsiktigt hot mot både patientsäkerheten och vårdens effektivitet om det inte utbildas så många läkemedelsexperter som det finns efterfrågan på”, skriver han.

Sveriges apoteksförening oroas av att Karlstad universitet lägger ned sin receptarieutbildning helt 2017, samt att Umeå universitet minskar på antalet platser.

Malmö högskola väntas inom kort fatta beslut om ifall de ska starta en receptarieutbildning. Men detta räcker inte för att uppväga de försvunna platserna, enligt branschorganisationen.

”Vi önskar förstås att regeringen på något sätt engagerar sig i att säkra tillgången till utbildningsplatser för ett av vårdens legitimationsyrken”, skriver Henrik Ehrenberg.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev