Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Oro för glapp i oberoende information om mediciner

Publicerad: 6 maj 2009, 12:13

Apoteket avskaffar sin oberoende läkemedelsupplysning och räknar med att en ny samhällsfunktion ska finnas på plats den 1 juli. Men den nya upplysningen väntas inte vara på banan förrän längre fram i höst.


Läkemedelsverket har fått regeringens uppdrag att från den 1 juli i år ansvara för den producentoberoende läkemedelsinformation till allmänheten som Apoteket AB i dag ombesörjer via två kundcentrum. I mars skickade verket in sitt förslag på hur uppdraget kan lösas till socialdepartementet.

Enligt förslaget ska landstingsägda Sjukvårdsrådgivningen ta över huvudansvaret för den nationella läkemedelsupplysningen. Läkemedelsverket vill själva skapa en back up-funktion med fyra apotekare, som kan stödja Sjukvårdsrådgivningen när den i sin tur behöver hjälp med läkemedelsfrågor.

– Det är onödigt att bygga upp något helt nytt, det vore att gå över ån efter vatten. Det här förslaget har flera fördelar, bland annat innebär det att en service kan upprätthållas dygnet runt och att allmänheten bara behöver hålla reda på ett telefonnummer, säger Christina Rångemark Åkerman, generaldirektör vid Läkemedelsverket.

Ellen Hyttsten, vd för Sjukvårdsrådgivningen, är försiktigt positiv till lösningen.

– Det finns en logik i att landstingen tar över detta. Men vi kommer inte att hinna till den 1 juli, det är omöjligt, säger Ellen Hyttsten.

Apoteket AB räknar dock, att döma av intern information, med att en ny lösning ska finnas på plats den 1 juli. I information till personalen på företagets kundcentrum som gick ut i slutet av april skriver företaget att ”rådgivning efter den 1 juli främst ska utföras i samband med köp. Har man andra frågor om sin läkemedelsbehandling vänder man sig i första hand till den oberoende läkemedelsupplysningen som vi tills vidare utgår från ska finnas tillgänglig i anslutning till halvårsskiftet. Kunderna kan också få information via vården eller apoteket.se”.

Personal vid Apotekets kundcentrum varnar nu för att ett ”informationsglapp” kan uppstå när Apoteket snabbt avvecklar läkemedelsupplysningen utan att någon ny struktur är på banan.   – Jag och mina kollegor har inte hört mer än att Läkemedelsverket i samarbete med Sjukvårdsrådgivningen inte kommer att kunna vara igång med läkemedelsupplysningen förrän i oktober, säger en medarbetare vid Apotekets kundcentrum i Uppsala till Dagens Apotek.

Läkemedelsverket vidhåller dock att en lösning kommer att finnas på plats den 1 juli.

– Vi för en dialog med regeringen och socialdepartementet i frågan. Vi kommer att se till att det här löser sig på något sätt, det är dock oklart hur i nuläget, säger Ursula Forner, informationschef vid Läkemedelsverket.  Landsting hinner inte ta över läkemedelsfrågor i sommar Läkemedelsupplysning dygnet runt upphör i mitten av mars Protester mot nedläggning av läkemedelsupplysning Sjukvårdsrådgivning föreslås få läkemedelsupplysning

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev