Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Oro för sänkta sjuksköterskelöner

Publicerad: 16 november 2012, 07:46

Sänkt timlön och mer jobb varje månad. Det kan bli verklighet för intensivvårdssjuksköterskor i Lund.


En standardisering av avtalen i Region  Skåne kan innebära att  sjuksköterskorna på Skånes universitetssjukhus thorax   intensivvårdsavdelning i Lund kan få 10 kronor mindre i lön i timmen.   Sjuksköterskorna ska också jobba åtta timmar mer i månaden, berättar Skånska Dagbladet.

Dessutom väntas ersättningen för arbete på obekväm arbetstid sänkas med  motsvarande 3 000– 6 500 kronor i månaden, beroende på tjänst, uppger  Vårdförbundets ombud Lisbeth Henriksen för Skånska Dagbladet.

Alla sjuksköterskor på intensivvårdsavdelningarna barnintensiven, neonatal, neurokirurgen och thorax i Lund kan påverkas, med vissa variationer.

Till Dagens Medicin säger Region Skånes förhandlingschef Gösta Rehnstam att det inte går att säga något om det blir en lönesänkning eller inte för sjuksköterskorna. Nästa vecka inleds förhandlingar kring förslagen, där detta ska tydliggöras. En av punkterna som ska tas upp är hur anställda ska kompenseras om de drabbas ekonomiskt av att avtalen i regionen standardiseras.

– Ett nytt avtal kan innebära sämre villkor för vissa och bättre för andra, men frågan om kompensation för detta ska upp. Det går inte att dra den slutsatsen att det blir en löneminskning i nuläget, säger Gösta Rehnstam till Dagens Medicin.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev