Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Oro för vårdläget i Karlstad

Publicerad: 21 mars 2013, 10:06

Överbeläggningarna på Centralsjukhuset i Karlstad oroar Värmlands läkarförenings ordförande.


Totalt 21 patienter som skulle ha legat på sjukhusets medicinklinik var utplacerade på andra avdelningar på onsdagsförmiddagen. Läkare ska också tvingas skicka hem patienter som behöver vård, berättar Svt:s Värmlandsnytt.

Situationen oroar Elisabet Rimeika, ordförande i Värmlands läkarförening, som ser den som ohållbar i längden och som en fara för patientsäkerheten.

– Det är självklart att om du söker på akuten och ansvarig läkare bedömer att det säkraste är att du läggs in på sjukhuset för utvidgad diagnostik, vård och behandling, men på grund av vårdplatsbrist ändå avstår från att lägga in. Det är klart att det är en risk, säger hon till Svt:s Värmlandsnytt.

Framför allt behövs det fler sjuksköterskor för att kunna bemanna vårdplatserna, enligt Elisabet Rimeika, som tycker att det är där mer resurser bör läggas.

Elisabeth Kihlström (KD), ordförande i sjukhusutskottet och landstingsråd, säger att patienter som behöver vårdplats också ska beredas plats. Om det inte fungerar måste det göras en händelseanalys, som kan leda till att rutinerna ses över, uppger hon.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev