Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Oro inför apoteksreform

Publicerad: 10 Juni 2008, 07:19

Många svenskar tror att informationen och servicen när det gäller receptbelagda läkemedel kommer att bli sämre när apoteksmarknaden avregleras. Mest oroliga är äldre och personer med funktionsnedsättningar.


Det visar en undersökning som Konsumentverket i samråd med Konkurrensverket låtit göra inför den kommande avregleringen.

 3 000 personer i åldern 18 till 85 år har fått svara på frågor om hur de upplever sortiment, tillgänglighet, information och rådgivning på apoteken i dag och vilka förväntningar de har inför avregleringen av apoteksmarknaden.

 64 procent av de tillfrågade tror att informationen om receptbelagda läkemedel kommer att bli sämre efter avregleringen. Ännu fler, 68 procent, tror att den hjälp man kan få av personalen på apoteket när det gäller receptbelagda läkemedel kommer att försämras.

Mest negativa är äldre och personer med funktionsnedsättningar. De räknar med försämringar både när det gäller receptbelagda och receptfria läkemedel,

 Yngre personer tror i stället att avregleringen kommer att få positiva effekter.

 Majoriteten av samtliga tillfrågade tror på förbättringar på området öppettider. 69 procent väntar sig bättre öppettider för försäljning av receptbelagda läkemedel och 76 procent när det gäller receptfria.

 De svenskar som väntar sig lägre priser på läkemedel är också fler än de som väntar sig prishöjningar. Medan 46 procent tror att läkemedlen blir billigare, tror 21 att de blir dyrare och 29 att prisnivån förblir den samma.

 Sammantaget tror ungefär en tredjedel av svenskarna att avregleringen varken kommer att  innebära förbättringar eller försämringar, en tredjedel väntar sig en förbättring och en tredejdel en försämring.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev