Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ortopeder med extraknäck frias i vårdens egen utredning

Publicerad: 7 oktober 2009, 12:32

Ortopederna som jobbade extra på den egna kliniken begick inget formellt fel. Nu backar NU-sjukvårdens ledning från den tidigare kritiken.


Känslorna har varit upprörda på ortopedkliniken i Uddevalla sedan NU-sjukvårdens ledning gick ut och kritiserade att nio läkare jobbat extra på den egna arbetsplatsen. De utpekade ortopederna kände sig orättvist påhoppade och hänvisade till att de fått grönt ljus av verksamhetschefen.

Nu ger NU-sjukvårdens egen utredning läkarna rätt. Ansvaret för det inträffade läggs på verksamhetschefen, som redan har lämnat sitt uppdrag.

Erling Hallström, läkaren som driver bemanningsföretaget där de andra läkarna fick extrajobb, tilldelas en skriftlig tillrättavisning eftersom hans bisysslor anses ha tagit för mycket tid. Han måste avveckla några sidouppdrag men får återgå till sin tjänst efter att ha varit avstängd.

Tidigare i dag, onsdag, rapporterade Dagens Medicin om att läkarna på ortopedkliniken riktar skarp kritik mot NU-sjukvårdens ledning i ett öppet brev. För att försöka överbrygga motsättningarna informerar Sten Axelsson, sjukhusdirektör i NU-sjukvården, och Magnus Söderbergh, vice ordförande i Nordvästra Götalands läkarförening, om resultatet av utredningen gemensamt.

– Vi är överens om att ortopedkliniken har valt en olycklig lösning för att hantera sitt tunga produktionsuppdrag. Det är viktigt att den här typen av företeelse inte uppstår igen, med de lojalitetskonflikter det riskerar att föra med sig. Det har blivit en stor publicitet kring den här frågan, något som inte har gagnat vare sig NU-sjukvården eller dess medarbetare. Nu hoppas vi att vi kan lämna de här händelserna bakom oss och se framåt, säger de i ett pressmeddelande.

Relaterat material

Ortopeder till öppet angrepp mot chefer i NU-sjukvården

Ortoped i Uddevalla avstängd efter uthyrning av kollegor

Utpekade läkare slår tillbaka

Överläkare hyrde ut sina kollegor till den egna kliniken

Anställda läkare tilläts jobba extra på egna arbetsplatsen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev