Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Osäker nytta med att laga måttligt läckande mitralisklaff

Publicerad: 19 november 2014, 08:19

Åtminstone på kort sikt tycks det inte ge någon fördel att även reparera en måttligt läckande mitralisklaff hos patienter som genomgår bypasskirurgi, enligt en studie som presenterades under tisdagen.


En läckande mitralisklaff kan uppstå på grund av ischemisk kranskärlssjukdom och leder då till att blod flödar tillbaka i vänster förmak efter en kontraktion. Felet kan åtgärdas i samband med en bypassoperation, men hittills finns inget belägg för att ett sådan ingrepp gör nytta hos patienter med måttligt läckage, enligt forskarna bakom den nya studien.

Efter ett år hade patienterna som lottats till det kombinerade ingreppet inte fått minskad remodellering av vänster kammare, jämfört med patienter som lottats till enbart bypasskirurgi.

Remodellering av vänster kammare innebär en patologisk förändring som minskar hjärtats pumpförmåga och som är en markör för sämre prognos hos patienterna.

Som väntat var förekomsten av måttligt eller svårt läckande mitralisklaff mindre hos patienterna som fått klaffkirurgi, 11,2 procent, jämfört med 31,0  procent i kontrollgruppen.

Men ingreppet innebar också ökad förekomst av neurologiska händelser, som stroke och tia-attacker. Vidare tog det kombinerade ingreppet längre tid och sjukhusvistelsen blev längre.

– I nuläget går det inte att rekommendera klaffkirurgi till den här patientgruppen som rutiningrepp vid bypasskirurgi. Men det är möjligt att vi kommer att se större nytta med längre uppföljning av patienterna, sade Robert Michler, professor vid Albert Einstein College of Medicine i New York, som presenterade resultaten under en presskonferens på tisdagen.

I studien ingick totalt 301 patienter från 26 sjukhus i USA och Kanada.

Läs abstract till studien:

Peter Smith med flera. Surgical Treatment of Moderate Ischemic Mitral Regurgiation. New England Journal of Medicine, publicerad online den 18 november 2014. DOI: 10.1056/NEJMoa1410490

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev