fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Osäkerhet om ST-tjänster skrämde bort alla AT-läkare

Publicerad: 15 september 2005, 12:55

Inte en enda läkare ville göra AT på Hudiksvalls sjukhus i höst, efter ett landstingsbeslut om att styra ST-blocken till bristspecialiteter. Nu backar landstingsledningen, och ger mer pengar till ST-tjänster i slutenvård.


Ledningen i Landstinget Gävleborg beslöt inför 2005 att styra budgeten för landstingets ST-tjänster centralt. Tanken var att skapa fler ST-block inom bristspecialiteter, främst primärvården. Hudiksvalls sjukhus fick mindre pengar än väntat, och tre AT-läkare som varit lovade ST stod plötsligt utan tjänst. Det ledde till protester från läkarna på sjukhuset, och till dåligt rykte bland blivande AT-läkare.

Ingen sökte AT-blocken  Under våren stod det klart att Hudiksvalls sjukhus skulle få svårt att fylla de sex AT-block som var utlysta till hösten. I augusti hade sjukhuset inte en enda sökande till AT-tjänsterna.

- Det är inte så konstigt, egentligen. Läkarna känner varandra och nyheter sprids snabbt över landet. Om läkarna känner sig osäkra på om de kommer att kunna stanna kvar och göra ST inom den specialitet de vill så söker de AT någon annanstans, säger Gunnar Jansson, sjukhusdirektör i Hudiksvall.

Under sommaren har pengarna för ST-tjänster omfördelats från primärvården, som ändå inte hade några sökande till sina ST-block, till Hudiksvalls sjukhus. De tre AT-läkare som väntade på ST-tjänster har därmed fått sina tjänster.

- Fördelningen av ST-tjänster påverkade sjukhuset negativt. Vi påtalade det för landstingsledningen, och nu har pengarna fördelats om så att alla har fått de ST-block de ville ha, säger Gunnar Jansson.

Det blev ett ST-block i barnsjukvård, ett i ortopedi och ett i gynekologi.

Läkarna går inte att styra  - Det går inte att styra läkare som redan kommit till ST-nivån. De har redan bestämt sig för en specialitet, och får de inte rätt ST så flyttar de, säger Gunnar Jansson.

 Han var själv med och fattade beslutet om en gemensam budget för ST i hela landstinget, men han tycker nu att beslutet var dåligt underbyggt.

- Vi måste i stället locka fler att vilja arbeta i primärvården, säger han.

När Dagens Medicin skrev om protesterna i våras, se nr 21/05, så hade landstingsdirektören i Gävleborg, Henrik Almkvist, svårt att förstå läkarnas kritik mot systemet.

- Vi har inte tillräckligt med pengar för att fylla allas önskemål. Och vi måste styra efter sjukvårdens behov, inte efter det intresse som enskilda läkare har, sade Henrik Almkvist då.

Nu tycker han att beslutet fick olyckliga konsekvenser.

- Vi försökte styra med budgetmedel, men när det visar sig att resultatet inte blev bra får man se över systemet, säger Henrik Almkvist i dag.

Oklart om nästa års budget  Hur pengarna ska fördelas nästa år är inte klart, antagligen behåller landstinget den centrala budgeten, men med större lyhördhet för underläkarnas vilja.

Men för i år är skadan är redan skedd, Hudiksvalls sjukhus har förlorat en kull AT-läkare. Redan i mitten av hösten kommer man troligen att tvingas ta in vikarier för att klara alla jourlinjer.

- Jag tror inte att landstinget centralt hade förstått konsekvenserna av beslutet. Studenter är känsliga för osäkerhet, säger Sven-Erik Keisu, studierektor för AT-läkarna på Hudiksvalls sjukhus.

För något år sedan var det aktuellt med sparkrav på sjukhuset. Ett förslag som kom upp då var att låta all personal söka sina tjänster på nytt. Så blev det inte, men även då skapade ryktet problem.

- Vi fick en nedgång i antalet ansökningar till AT även den gången, säger Sven-Erik Keisu.

Nu kommer sjukhuset att få jobba med att förbättra sitt rykte igen för att kunna rekrytera nya läkare till nästa antagning.   Underläkarnas fackliga representant, Joel Oras, ordförande i Sylf Gävleborg, är inte förvånad över att landstinget fick problem med AT-rekryteringen. Även andra sjukhus i landstinget har märkt ett minskat intresse.

- Det finns en risk att det här försvårar rekryteringen, och det är olyckligt med tanke på de stora pensionsavgångarna bland läkare som väntar, säger Joel Oras.

Cecilia Bohlin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev