Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Osäkert för Stockholms akutsjukhus trots nya avtal

Publicerad: 21 juni 2011, 13:17

Akutsjukhusen i Stockholm får snart nya flerårsavtal med Stockholms läns landsting. Men de kommer inte att hålla.


Flerårsavtalen som akutsjukhusen har sedan 2009 ska ge dem stabilitet och ökade möjligheter att planera sin verksamhet långsiktigt. De nya avtalen ska styra sjukhusen att producera rätt typ och mängd av vård under 2012 till 2015 och ska tas av Stockholms läns landstings hälso- och sjukvårdsnämnd denna vecka.

De nya avtalen blir fyraåriga, mer rörliga i ersättningsdelen och innehåller fler kvalitetskriterier än de tidigare. Sjukhus som inte klarar vårdgarantigränsen får vite och de som har överbeläggningar får avdrag på ersättningen från landstinget.

Dessutom måste sjukhusen uppfylla de fastställda målvolymerna till 100 procent för att få full betalning av landstinget. Avvikelser såväl uppåt som nedåt kan innebära avdrag i ersättningen.

Men med tanke på de stora omstruktureringar som sjukvården i Stockholm står inför kan det bli svårt att planera långsiktighet och uppfylla de fastställda målvolymerna. Akutsjukhusen ska nämligen flytta ut enklare åtgärder till närsjukvården och fylla på med annan, mer specialiserad vård. En process som innebär stora förändringar och som blir kostsam.

– Det här är något som vi diskuterar mycket och som vi måste hantera på ett smidigt sätt. Självklart kommer det att kosta landstinget extra, alternativet är att vi bygger ett nytt Danderyds sjukhus, för att klara framtidens vård i Stockholm, säger Leif Karnström, avdelningschef på hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning.

På Södersjukhuset är ekonomidirektören Richard Lowén i princip positiv till det nya avtalet och dess konstruktion men tycker att sjukhuset inte får fullt betalt för alla de krav som landstinget ställer. Han oroas också för hur sjukhuset ska planera för framtiden, med tanke på de förändringar som väntar.

– Flerårsavtalen är ju tänkta att ge sjukhusen stabilitet, men det vi har framför oss nu är knappast stabilt, säger Richard Lowén.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News