Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Osäkert om alla ansluter till nytt system för smittskydd

Publicerad: 15 februari 2005, 12:32

Ett nationellt system för snabbare och bättre registrering av smittsamma sjukdomar är snart klart. Men trots uppenbar nytta är det osäkert om och när alla landsting kommer att ansluta sig.


I dag kan det ta mer än en vecka innan Smittskyddsinstitutet får kännedom om ett utbrott av en anmälningspliktig sjukdom, som till exempel salmonella. I sjukvården används en blandning av äldre IT-system och pappersblanketter. Med en ny webblösning, Sminet 2, sker anmälningarna på webben och samlas omedelbart i en nationell databas på Smittskyddsinstitutet.

- En tidsvinst på flera dagar kan ha stor betydelse för att begränsa omfattningen av ett utbrott, säger Karl Ekdahl, biträdande statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

Sminet 2 skulle ha varit färdigt till sommaren 2004, men utvecklingsarbetet har blivit försenat. Det beror främst på nya krav från smittskyddsenheterna i de 21 landstingen.

- Det är många viljor som ska jämkas ihop, säger Karl Ekdahl.

Några avvaktande till systemet  Tre landsting kör redan systemet, Landstinget Halland, Landstinget i Östergötland och Norrbottens läns landsting. Meningen är att resten av landstingen ska följa efter i vår.   En styrgrupp med representanter från landstingen ska först godkänna att systemet lever upp till de viktigaste kraven på funktionalitet. Utvecklarna betar just nu av punkt för punkt på styrgruppens lista.

Men om alla landsting verkligen ansluter sig är inte klart.

- En del är avvaktande till systemet, medan andra vill börja så snart som möjligt, säger Jill Johansson, IT-samordnare på smittskyddsenheten i Västra Götalandsregionen, och en av representanterna i styrgruppen.

Kommer alla att ansluta sig?  - Det är en bra fråga, det återstår att se, men förhoppningen är att alla ska kunna ansluta sig utifrån de önskemål och krav som ställs.

Smittskydd Skåne är en av de enheter som tvekar att gå med. Där används i dag ett egenutvecklat system, gjort i File Maker för Macintosh. Håkan Ringberg, biträdande smittskyddsläkare, tycker att Sminet2 är ofärdigt, och fortfarande inte bättre än Skånes eget system.

- Vi hoppas att det ska bli så bra att vi kan ansluta oss, men vi måste ha frihet att fortsätta med vårt eget så länge vi inte är nöjda, säger han.

Region Skåne använder, liksom flera andra landsting, sitt smittskyddssystem även som arbetsredskap för personalen. Det är framför allt på den punkten som Sminet2 fortfarande anses vara för dåligt, även om fler funktioner är under utveckling. När anmälningarna kommer in ska de följas upp och kompletteras, och då behövs ett system för ärendehantering. Vissa landsting använder systemet SmittAdm, som utvecklats av Stockholms läns landsting, för detta.

Tycker att systemet fungerar bra  Birgitta Jönsson är smittskyddssjuksköterska i Landstinget Halland och en av dem som redan använder det nya systemet. Hon tycker att det fungerar bra, även om en del utveckling pågår fortfarande.

- Den stora skillnaden är att vi får anmälningarna direkt i stället för med flera dagars fördröjning, säger hon.   I Halland används Sminet 2 av de mottagningar som gör många anmälningar, som ungdomsmottagningar och vissa specialistmottagningar. Att införa systemet på vårdcentralerna kommer att ta mer tid.

- De som gör många anmälningar tycker att systemet är jättebra. Det sparar mycket tid att slippa pappersblanketter som ska kopieras och postas, säger Birgitta Jönsson.

Cecilia Bohlin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev