Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Osignerade journalanteckningar kan lämnas ut

Publicerad: 28 maj 2013, 08:25

Högsta förvaltningsdomstolen meddelar att osignerade journalanteckningar kan lämnas ut.


En man begärde att få ta del av osignerade journalanteckningar kring vården av hans hustru vid Karolinska universitetssjukhuset. Men sjukhuset avslog hans begäran eftersom sjukhuset ansåg att en osignerad journalanteckning är en arbetsversion till den slutgiltiga journalanteckningen. Den är därför inte upprättad och inte heller en allmän handling.

Kammarrätten i Stockholm avslog också mannens begäran, då den ansåg att de osignerade journalanteckningarna inte var upprättade och inte allmän handling.

Högsta förvaltningsdomstolen har dock gjort en annan bedömning när den har tagit ställning till om osignerade journalanteckningar i en patientjournal kan utgöra en del av allmän handling. Frågan är om löpande anteckningar i en journal kan finnas i en  arbetsversion .

Högsta förvaltningsdomstolen anser att det i den här typen av journalhandling inte kan finnas anteckningar som ska ses som utkast eller arbetsversioner efter det som avses i 2 kap. 9 § andra stycket i tryckfrihetsförordningen. Därför är det inte signeringen av en journalanteckning som avgör när anteckningen ska anses utgöra en del av allmän handling.

De uppgifter som mannen har begärt ut ska därför lämnas ut, så länge det inte föreligger hinder på grund av sekretessbestämmelserna i offentlighets- och sekretesslagen. Detta ska i första hand Karolinska universitetssjukhuset pröva.

Läs hela domen här.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev