Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Oskyddat sex var inte vanligare med förebyggande hivbehandling

Publicerad: 17 oktober 2013, 05:49

Personer som får profylaktisk läkemedelsbehandling mot hiv ökar inte sexuellt risktagande, enligt en ny studie.


År 2011 kom en studie som pekade på att profylaktisk antiretroviral behandling minskar smittöverföring till hiv-negativa män och kvinnor som är i en relation med en person med hiv. Resultatet meddelades studiedeltagarna och studien har sedan fortsatt.

Nu har ett internationellt forskarlag jämfört hur ofta mer än 3 000 av studiedeltagarna haft oskyddad sex 12 månader före studieresultaten blev kända och 12 månader efter att de blev kända.

I snitt hade personerna utan hiv oskyddat sex 59 gånger på 100 personmånader med den hivinfekterade partnern innan resultaten blev kända. Motsvarande siffra för perioden efter offentliggörandet av resultaten var 53 gånger per 100 personmånader.

Samtliga studiedeltagare har förutom hiv-profylax fått rådgivning om hur risker kan minskas. Redan innan de resultaten blev kända såg forskarna en tendens till mindre oskyddat sex bland studiedeltagarna, vilket pekar på att rådgivningen kan ha bidragit till att minska risktagandet.

En ökning av frekvensen av oskyddat sex utom partnerskapet sågs dock i studien efter det att den skyddande effekten hade blivit känd. Men ökningen var liten och det syntes inte någon ökad förekomst av sexuellt överförbara sjukdomar.

Forskarna bakom studien drar slutsatsen att profylax inte verkar ha någon större påverkan på sexuellt risktagande.

Mugwanya med flera. Sexual behaviour of heterosexual men and women receiving antiretroviral pre-exposure prophylaxis for HIV prevention: a longitudinal analysis. Lancet. Publicerad online den 17 oktober 2013.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News