Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ospritade händer sänker landsting

Publicerad: 11 december 2013, 08:00

Mer än en tredjedel av landstingen missar delar av regeringens patientsäkerhetspengar. De klarar inte kraven för basala hygienrutiner.


Regeringen har beslutat hur årets patientsäkerhetspengar ska fördelas. Pengarna är en del av en årlig överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Landstingen belönas om de når upp till sex delmål som handlar om hygienrutiner, antibiotikaanvändning, läkemedelsanvändning, trycksår, överbeläggningar och infektioner.

Av de 21 landstingen klarar 13 alla mål. Men åtta landsting missar målen för basala hygienrutiner. Det är delmålet om att sprita händerna inför varje patient­möte som flest har svårt att klara.

– Många tycker att de har tagit handsprit efter den förra patientkontakten och att de därför inte behöver göra det innan nästa patient. Men man kan inte se det så. Man vet inte var deras händer har varit mellan patienterna. För patienten är det en trygghet att se att personalen spritar händerna­ innan de petar i deras sår eller tar ett prov, säger Eva Estling, projektchef för patient­säkerhet på SKL.

Att åtta landsting inte klarar hygien­kraven i år är en försämring mot förra året då sex landsting missade kraven. SKL satsar nu på mer information till vårdpersonalen.

Om hygienen är sorgebarnet så är antibiotikaanvändningen glädjeämnet. Förra året klarade bara fyra landsting antibiotikakraven. I år blev första året sedan mätningarna infördes 2010 som antibiotikaförskrivningen minskade i alla landsting.

Västernorrland är det enda landstinget som missar två av de sex patientsäkerhetsmålen. Förutom hygien­målen missar Västernorrland även målen för trycksår. Landstinget­ lyckas inte nå upp till målet att mäta förekomsten av trycksår på minst 80 procent av slutenvårdsavdelningarna.

– Det är tråkigt att vi inte får ta del av pengarna men vi bedriver ett systematiskt arbete med patient­säkerhetsfrågorna, säger Margareta­ Berglund Rödén, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västernorrland.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev