Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Östergötland bryter mot etikavtalet

Publicerad: 29 augusti 2006, 11:44

Landstinget i Östergötland har inlett ett projekt som innebär att läkemedelsföretagen åter kan skicka inbjudningar till kurser direkt till läkarna. Projektet bryter mot etikavtalets regler - men det stöttas av alla parter.


Etikavtalet, som reglerar kontakterna mellan läkemedelsindustrin och läkarna, säger bland annat att industrin inte får vända sig direkt till enskilda läkare med produktinformation eller inbjudningar till olika kurser och konferenser.

Materialet får bara skickas till verksamhetschefen eller till en kontaktperson utsedd av verksamhetschefen.  Regelverket har kritiserats av både läkare, chefer och industrin. Under hösten ska de tre parterna - Sveriges Kommuner och Landsting, Läkemedelsindustriföreningen och Läkarförbundet - ta ställning till om överenskommelsen ska skrivas om.

Alla har gett klartecken  Men redan nu har Landstinget i Östergötland inlett ett projekt där man tummar på reglerna. Från och med den 1 juli får inbjudningar till efterutbildning och vetenskapliga sammankomster skickas direkt till läkarna. Villkoret är att en kopia på inbjudan skickas till både verksamhetschefen och läkemedelskommittén. Dessutom måste inbjudan skickas till samtliga medarbetare i samma yrkesgrupp.

- På så sätt hindrar vi industrin från att välja ut specifika läkare - inbjudan ska vara öppen för alla på kliniken eller vårdcentralen. Och verksamhetschefens godkännande krävs fortfarande, säger Mikael Hoffmann, ordförande i Läkemedelskommittén i Östergötland.

Trots att projektet i Östergötland strider mot etikavtalet har Sveriges Kommuner och Landsting, Läkemedelsindustriföreningen och Läkarförbundet gett klartecken. Anledningen är att flera läkemedelsföretag uppger att läkarnas medverkan på olika utbildningar har minskat sedan etikavtalet trädde i kraft för ett och ett halvt år sedan.

- Verksamhetscheferna har ofta mycket att göra och risken är att inbjudningarna kastas i papperskorgen. Ingen vinner på att personalen går miste om bra vidareutbildning och därför är vi positiva till att man testar en uppmjukning av reglerna, säger Håkan Mandahl, vice vd på Läkemedelsindustriföreningen.

En del av utvärderingen  Bodil Ericsson, utredare på Sveriges Kommuner och Landsting, är också positiv till försöket.  - Vi har fått mycket kritik för att reglerna är för strikta och att deltagandet på olika kurser har minskat. Jag tror att det kan finnas andra orsaker till att intresset för utbildningarna har minskat - nu kommer vi kunna se om intresset ökar när informationen går direkt till läkarna, säger hon.

Men ser du inget problem med att ni godkänner ett projekt som strider mot etikavtalet?  - Tvärtom. Vi testar ju bara att ta bort restriktionerna inom ett begränsat område och det ger oss bättre möjligheter att se vilka ändringar som kan göras. Projektet kan ses som en del av den pågående utvärderingen, säger Bodil Ericsson.

De nya reglerna i Östergötland gäller bara inbjudningar till kurser och konferenser. Produktinformation får fortfarande bara skickas till verksamhetschefen eller den som utsetts till kontaktperson.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News