tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Östergötland förbereder sig noga för datoriserad journal

Publicerad: 20 september 2006, 13:27

Inget lämnas åt slumpen när Landstinget i Östergötland övergår till datoriserad patientjournal. På Lasarettet i Motala har en hel avdelning byggts upp för att personalen ska få testa den nya tekniken innan den tas i bruk.


Övergången från pappersjournaler till IT-stödda patientjournalsystem har varit svår i många landsting. I Landstinget i Uppsala län ledde införandet av Cambios system Cosmic till så allvarliga arbetsmiljöproblem att en husläkarmottagning fick stängas.

I Landstinget i Kalmar län stoppades införandet av Cosmic eftersom personalen blev stressad och patientsäkerheten inte kunde garanteras.

När nu Landstinget i Östergötland står i startgroparna för att införa samma system har det förberett sig noga. Projektet Patientjournal 08 ska först definiera och införa nya arbetssätt och IT-stöd. Först därefter dras pilotprojektet igång. Slutmålet är att ha en datoriserad patientjournal i hela landstinget i december 2008.

I våras startade arbetet på testenheten, som huserar i en tillfälligt stängd avdelning på Lasarettet i Motala. Där finns expedition, vårdplatser, mottagningsrum och rondrum - och den nya tekniken.

- Vi vill både kunna testa nya flöden, nya arbetssätt och ny teknik. Plus det nya systemet, säger Lotta Saleteg, som är projektledare för pilotförsöket i Patientjournal 08.

En grupp om 25 representanter från sjukhusets olika verksamheter deltar i testerna. Några får agera patienter, men vitsen är annars att testpersonerna ska testa flödet som den yrkeskategori de själva företräder.

- Vi tittar på patientflödena och följer dem i detalj. Det kan till exempel vara en strokepatient som vi följer från den första kontakten med vårdcentralen, när han skickas till akuten, därefter till slutenvårdsavdelningen och slutligen utskrivning och återbesök, säger Lotta Saleteg.

- Med de digitala journalerna får vi helt nya förutsättningar. Tidigare hade vi en massa dubbeldokumentation som var nödvändig då. Nu når vi informationen på enklare sätt.

Ny journal ställer nya krav  Samtidigt ställer den datoriserade patientjournalen nya krav. Till exempel måste det finnas gemensamma sökord och gemensamma mallar för alla enheter inom vårdkedjan.

I rondrummet finns en storbildsskärm där både patient och arbetsgrupp kan se dokumentationen på väggen. Under gåronden används en liten dator som det går att anteckna i direkt i stället för att diktera. Vid patientens säng används traditionella bärbara datorer på vagnar, men också pyttesmå datorer som får plats i rockfickan.

Några blir superanvändare  Sjuksköterskan Anna Nilsson har varit med i projektet hela året. Hon tror att den digitala journalen kommer att underlätta medicinutdelningen enormt.

- Det bästa är att det kommer att vara korrekt information. I dag måste man nästan gissa vad det står i pärmarna. Nu finns det mallar som gör att man ser vad det står, det är exakta ordinationer och medicinlistorna är uppdaterade. Om allt bara fungerar kommer det nya systemet att bli utmärkt, säger Anna Nilsson.

När projektet är helt genomfört kommer cirka 9 000 personer inom landstinget att arbeta i det nya systemet. Alla får en kurs i grundläggande IT-kunskap plus en flerdagarsutbildning i systemet, skräddarsydd efter de olika användarprofilerna.

Några på varje avdelning blir superanvändare som ska fungera som stöd för sina kollegor. Under de första veckorna får personalen också hjälp av handledare, samt av IT-akuten, som det går att ringa dygnet runt.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev