söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Östergötland förbereder sig noga för datoriserad journal

Publicerad: 22 september 2006, 13:20

Inget lämnas åt slumpen när Landstinget i Östergötland övergår till datoriserad patientjournal. På Lasarettet i Motala har en hel avdelning byggts upp för att personalen ska få testa den nya tekniken innan den tas i bruk.


Övergången från pappersjournaler till IT-stödda patientjournalsystem har  varit svår i många landsting. I Landstinget i Uppsala län ledde införandet av  Cambios system Cosmic till så allvarliga arbetsmiljöproblem att en  husläkarmottagning fick stängas.

I Landstinget i Kalmar län stoppades  införandet av Cosmic eftersom personalen blev stressad och patientsäkerheten  inte kunde garanteras.

När nu Landstinget i Östergötland står i  startgroparna för att införa samma system har det förberett sig noga. Projektet  Patientjournal 08 ska först definiera och införa nya arbetssätt och IT-stöd.  Först därefter dras pilotprojektet igång. Slutmålet är att ha en datoriserad  patientjournal i hela landstinget i december 2008.

I våras startade  arbetet på testenheten, som huserar i en tillfälligt stängd avdelning på  Lasarettet i Motala. Där finns expedition, vårdplatser, mottagningsrum och  rondrum - och den nya tekniken.

- Vi vill både kunna testa nya flöden,  nya arbetssätt och ny teknik. Plus det nya systemet, säger Lotta Saleteg, som är  projektledare för pilotförsöket i Patientjournal 08.

En grupp om 25  representanter från sjukhusets olika verksamheter deltar i testerna. Några får  agera patienter, men vitsen är annars att testpersonerna ska testa flödet som  den yrkeskategori de själva företräder.

- Vi tittar på patientflödena och  följer dem i detalj. Det kan till exempel vara en strokepatient som vi följer  från den första kontakten med vårdcentralen, när han skickas till akuten,  därefter till slutenvårdsavdelningen och slutligen utskrivning och återbesök,  säger Lotta Saleteg.

- Med de digitala journalerna får vi helt nya  förutsättningar. Tidigare hade vi en massa dubbeldokumentation som var nödvändig  då. Nu når vi informationen på enklare sätt.

Ny journal ställer nya  krav
Samtidigt ställer den datoriserade patientjournalen nya krav. Till  exempel måste det finnas gemensamma sökord och gemensamma mallar för alla  enheter inom vårdkedjan.

I rondrummet finns en storbildsskärm där både  patient och arbetsgrupp kan se dokumentationen på väggen. Under gåronden används  en liten dator som det går att anteckna i direkt i stället för att diktera. Vid  patientens säng används traditionella bärbara datorer på vagnar, men också  pyttesmå datorer som får plats i rockfickan.

Några blir  superanvändare
Sjuksköterskan Anna Nilsson har varit med i projektet hela  året. Hon tror att den digitala journalen kommer att underlätta  medicinutdelningen enormt.

- Det bästa är att det kommer att vara korrekt  information. I dag måste man nästan gissa vad det står i pärmarna. Nu finns det  mallar som gör att man ser vad det står, det är exakta ordinationer och  medicinlistorna är uppdaterade. Om allt bara fungerar kommer det nya systemet  att bli utmärkt, säger Anna Nilsson.

När projektet är helt genomfört  kommer cirka 9 000 personer inom landstinget att arbeta i det nya systemet. Alla  får en kurs i grundläggande IT-kunskap plus en flerdagarsutbildning i systemet,  skräddarsydd efter de olika användarprofilerna.

Några på varje avdelning  blir superanvändare som ska fungera som stöd för sina kollegor. Under de första  veckorna får personalen också hjälp av handledare, samt av IT-akuten, som det  går att ringa dygnet runt.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev