torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Östergötland prioriterar gravida

Publicerad: 5 september 2006, 13:33

Gravida och cancersjuka ser ut att bli vinnare medan reumatiker kan bli förlorare. Det är några av följderna när Landstinget i Östergötland för fjärde gången ska fatta ett prioriteringsbeslut.


Uppmärksamheten blev mycket stor när Landstinget i Östergötland år 2003 för första gången arbetade fram en så kallad prioriteringslista. Kritikerna ansåg att det var fel att aktivt prioritera bort vissa diagnoser. Då skedde prioriteringsarbetet i ett utsatt ekonomiskt läge och kombinerades med besparingar.

- Nu har vi i stället cirka 150 miljoner extra att fördela och föreslår därför inte begränsningar av några behandlingar, säger Anna-Lena Sörenson (s), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Landstinget i Östergötland.

Enligt henne kommer majoriteten att föreslå ökade kontroller vid riskgraviditeter och satsningar på svåra infektioner hos spädbarn. Nya metoder inom cancersjukvården kommer också att flyttas upp på prioriteringslistan. Den styrande majoriteten bestående av s, v och mp vill däremot att den som behöver hjälpmedel, som en dator för en hörselskadad eller anpassade   hushållsredskap för reumatiker, ska betala mer för dessa själv.

- Detta är saker som tar mycket tid och resurser. Vi vill väcka frågan om vad som ska ligga på sjukvården och vad den enskilde själv kan stå för, säger Anna-Lena Sörenson.    Prioriteringsbeslutet fattas av hälso- och sjukvårdsnämnden i Landstinget i Östergötland den 25 september.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev