Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag20.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Östergötland satsar på kub-test

Publicerad: 26 juli 2007, 12:18

Från och med årsskiftet kommer alla gravida kvinnor i Östergötland att erbjudas så kallade kub-test. Förhoppningen är att antalet fostervattenprov därmed ska minska.


Östergötland blir därmed först i landet med att genomföra kub-test i större skala, rapporterar Östgöta Correspondenten.
Kub-test innebär en kombination av nackuppklarningsundersökning, ett ultraljud där en vätskespalt i fostrets nacke mäts (nupp-test) och ett blodprov. Tillsammans med den gravida kvinnans ålder ger kub-testet en grund för att bedöma hur stor risken är att hon bär på ett barn med kromosomavvikelse. Den som befinner sig i riskzonen erbjuds sedan ett fostervattenprov.
I dag är det den blivande moderns ålder som avgör om hon erbjuds ett fostervattenprov.
– Men det är ett dåligt kriterium och det vet vi, säger mödravårdsöverläkare Agneta Werner vid kvinnokliniken i Norrköping till Östgöta Correspondenten.

Målet med att erbjuda kub-test till alla gravida är att minska antalet fostervattenprover, eftersom provet i sig kan orsaka missfall.
– De blivande föräldrarna får en risksiffra. Men för att säkert veta om kvinnan bär på ett barn med kromosomavvikelse måste hon fortfarande göra ett fostervattenprov. Det kommer man inte ifrån i nuläget. Men vitsen är alltså att vi ska sticka rätt patient, säger Agneta Werner.
Kub-metoden används redan i dag på flera håll i landet. I Stockholm har kvinnokliniker och mödravårdscentraler som policy att kvinnor som har fyllt 35 år ska informeras om att testet finns, men det finns inget politiskt beslut om det ska vara rutin att erbjuda kub-test.

Läs också:

Nackmätning ger bra svar om fosterrisk

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev