Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Östgötska barnmorskor kräver lönelyft

Publicerad: 16 april 2014, 14:14

Barnmorskor på i Norrköping vill att deras löner ska öka med 8 000 kronor i månaden.


I ett öppet brev till ett flertal politiker skriver barnmorskorna på Vrinnevisjukhuset i Norrköping att deras löner är för låga med tanke på deras ansvar och långa utbildning. De vill nu att lönen ska ökas med 8 000 kronor i månaden

– Höjs våra löner med 8 000 kronor så är det en rimlig lön, där vi ska ligga med vår utbildning, säger Helen Dylltegen, barnmorska och facklig representant, till Norrköpings Tidningar.

Norrköpings Tidningar skriver även att Vårdförbundet Östergötland är tydliga med att det öppna brevet kommer från barnmorskorna själva och inte från förbundet.  Anneli Gåverud, som är styrelseledamot, håller med om att utbildning, ansvar och erfarenhet måste löna sig. Vårdförbundet förespråkar att lönen för personal med en specialistutbildning ska tjäna minst 6 000 kronor extra i jämförelse med vad en allmänsjuksköterska tjänar.

Barnmorskorna skriver också i det öppna brevet att risken är hög för att flera erfarna barnmorskor kommer att säga upp sig, och att det skulle drabba patientsäkerheten.

ELSA TORELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev