Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Östrogen ökade risken för bröstcancer när livmodern tagits bort

Publicerad: 8 maj 2006, 12:56

Det finns ett samband mellan långvarigt östrogenintag och bröstcancer - om kvinnan som äter östrogentillskottet också har genomgått en hysterektomi, alltså fått sin livmoder bortopererad.


Det visar en studie i det senaste numret av Archives of Internal Medicine. Forskare från Brigham and Women's Hospital och Dana Farber Cancer Institute i Boston, USA, har följt sammanlagt 28 235 kvinnor som alla ingick i den så kallade Nurses' Health Study.

Studien inleddes 1980 och avslutades 2002. I undersökningen inkluderades alla kvinnor som passerat klimakteriet och som genomgått en hysterektomi. Vartannat år fick kvinnorna svara på frågorna om de fått bröstcancer och om de tog något hormontillskott.

Under studieperioden rapporterades 934 fall av invasiv bröstcancer. 226 fall förekom hos kvinnor som aldrig använt hormoner och 708 bland kvinnor som använde östrogen när de fick cancer.

De kvinnor som tagit östrogentillskott i mindre än tio år verkade inte löpa någon ökad risk att få cancer jämfört med dem som aldrig ätit något hormontillskott. Däremot löpte de kvinnor som ätit extra östrogen i mer än 20 år en signifikant ökad risk att utveckla bröstcancer.

Forskarna förklarar i artikeln att de kvinnor som tar östrogentillskott för att förhindra eller förebygga benskörhet, något som ofta kräver långa behandlingsperioder, bör överväga andra metoder.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev