Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Otäcka hallucinationer vanligt hos barn efter intensivvård

Publicerad: 2 maj 2008, 10:59

En brittisk studie visar att vart tredje barn som vårdats på intensivvårds- avdelning inte har några minnen från upplevelsen. Däremot hade de drabbats av otäcka hallucinationer under sin intensivvårdstid.


Resultaten från studien, som publicerats i tidskriften American Journal of respiratory and Critical Care Medicine, bygger på intervjuer med ett hundratal barn i åldrarna 7 till 17 år som alla vårdats på en intensivvårdsavdelning.

Av dessa barn hade 32 procent endast inbillade minnesbilder från intensivvårdsperioden, minnen som även inkluderade otäcka hallucinationer.

Dessa barn hade även betydligt högre resultat på tester för att detektera symtom för posttraumatiskt stressyndrom, uppger brittiska BBC.

Forskarna bakom studien drar slutsatsen att de svåra hallucinationerna kan ha att göra med de starka mediciner som barnen ges, men att det inte går att fastslå detta säkert.

De menar också att den höga frekvensen av barn som drabbats av traumatiska upplevelser i samband med intensivvård pekar på att det psykiatriska stödet för dessa barn kan behöva utökas.

Läs studiens abstract: Children's Factual and Delusional Memories of Intensive Care

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev