Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Otålig minister vill se snabbare samordning av IT i vården

Publicerad: 30 mars 2005, 10:17

Utbyggnaden och samordningen av elektroniska journaler går inte tillräckligt fort. Vid sitt anförande på IT-mässan Vitalis i Göteborg i dag, onsdag, uppmanade vårdminister Ylva Johansson (s) sjukvårdens huvudmän att höja ambitionsnivån.


- Det är inte förrän nu som vi från statligt håll upplever en ordentlig förståelse från landstingen för att IT-systemen behöver samordnas nationellt. Många landsting har varit väldigt förtjusta i sina egna system, säger vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson i en intervju.

Själv menar hon att samordningen är ett måste för att få ut nyttan av de investeringar som görs.

- Jag är otålig över att samordningen inte kommit längre. Vi är nära, hela primärvården och drygt halva sjukhusvården har elektroniska journaler. Jag vill att man höjer ambitionsnivån och skyndar på utvecklingen, säger Ylva Johansson.

Den nationella patientöversikten ser hon som ett steg på rätt väg, även om hon tycker det är ett "konstigt ord".

- Det är ju journalinformation det handlar om, säger hon.

Tempot i projektet är för långsamt, tycker ministern, men hon ser inte att det skulle behövs någon extra finansiering.

- Landstingen lägger redan mycket pengar på IT. Jag tror inte att det är brist på resurser som är hindret, säger hon.

Det som behövs för en samordnad journal är förutom tekniska lösningar främst politisk vilja och juridiska förändringar, anser Ylva Johansson.

Den politiska samordningen ska regeringens ledningsgrupp för IT i vården stå för, och de lagändringar som behövs ser Ylva Johansson som sin egen "hemläxa". Patientdatautredningen har fått i uppgift att utreda hur samordnade journaler kan införas utan att patientens integritet hotas. Den ska komma med ett lagförslag på området innan årets slut, enligt ministern.

- Patienternas integritet är en stor och svår fråga, men jag är övertygad om att det går att förena ett starkt skydd för integriteten med samordnade journaler.

Hur framtidens journaler ska vara utformade har hon inget färdigt svar på. Det är inte säkert varje patient bara ska ha en journal, som ofta har föreslagits. Ylva Johansson kan också tänka sig en modell med flera journaler som går att hämta upp och skriva i när behovet uppstår.

- Om jag till exempel har en förlossningsjournal kanske den inte måste följa med hela livet, det kanske räcker att man kan hämta upp den vid behov.

De samordnade journalerna kommer att vara en viktig punkt i den nationella policy för IT-användningen i sjukvård och omsorg som Ylva Johansson kommer att presentera innan årsskiftet.

Andra viktiga delar är att få med kommunerna i samarbetet kring IT i vården. I dag är till exempel bara en liten andel av kommunerna anslutna till sjukvårdens nätverk Sjunet.

Ett perspektiv som hittills ofta kommit bort är enligt ministern den elektroniska kommunikationen med medborgarna.

- Sverige har en mycket IT-mogen befolkning. Det skulle vara lätt för sjukvården att kommunicera mer med medborgarna elektroniskt, sa hon.

Cecilia Bohlin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev