Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Otillåtna hälsopåståenden på Apoteket

Publicerad: 18 januari 2013, 08:44

Foto: Charlotta E Kjellberg

Före jul skulle alla otillåtna hälsopåståenden på livsmedel och hälsotillskott vara borta. Men på Apoteket AB säljs fortfarande probiotiska bakterier som ”stödjer magens välbefinnande”.


I maj 2012 publicerade EU-kommissionen 222 godkända hälsopåståenden för livsmedel inklusive kosttillskott. Listan innebar samtidigt att upp emot 2000 mer eller mindre vanliga hälsopåståenden blev otillåtna eftersom de saknar vetenskapligt stöd. I december förra året skulle de otillåtna hälsopåståendena inom handeln vara borta från förpackningar och hyllor.

Men Apoteket AB säljer fortfarande en produktserie som heter Lacti. Några av förpackningarna har påståenden som inte finns på den godkända listan. Lactistress, exempelvis, innehåller ”probiotiska bakterier . Produkten ”stödjer magens välbefinnande”, enligt förpackningen.

– Det finns inga godkända hälsopåstående om probiotiska bakterier, hittills. Det kan hända att någon eller några bakteriestammar blir godkända framöver, om de vetenskapligt lyckas påvisa att de har en effekt. Men i dag finns inga sådana, säger Petra Bergkvist, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Förordningen har fått uppmärksamhet i media och Livsmedelsverket har själva gått ut med information.

– De här påståendena skulle ha fasats ut till den 14 december, därefter skulle de försvinna. Företagen har också skyldighet att informera sig själva, säger Petra Bergkvist.

Är du förvånad att en stor apotekskedja inte lyckas efterfölja reglerna?

­– Jag blir inte förvånad över någonting. Vi har indikationer på att både stora och små företag inte vet eller inte bryr sig. Men flertalet företag bemödar sig att följa lagkraven, säger Petra Bergkvist.

Eva Fernvall, varumärkeschef på Apoteket AB, säger att företaget har arbetat för att få bort hälsopåståenden både från produkter och hyllkanter.

– Det kan ju finnas någon enstaka vara kvar i någon av våra butiker. Vi kan inte till 100 procent garantera att vi har tagit bort alla, säger Eva Fernvall.

Vi har sett produkter i serien Lacti, bland annat Lactistress, med påståenden om probiotiska bakterier som stödjer magens välbefinnande i två butiker. Hur ser du på det?

– Det ska ändras där det står probiotika. Det ska stå mjölksyrebakterier i stället eftersom probiotika är ett hälsopåstående i sig. Mjölksyrebakterier har heller inga godkända hälsopåståenden. Där det inte har ändrats på texterna, där ska vi ta bort produkterna. Men det är svårt att säga att vi klarar det till hundra procent, säger Eva Fernvall.

Vad har ni gjort för att butikerna ska rensa bland varor och påståenden?

– Vi har gått ut med information till alla regionchefer och kommit med instruktioner ut till medarbetarna, säger Eva Fernvall.

Det måste vara ett apotekschefsjobb att se till att det rensas?

– Absolut.

Under 2013 förbereder Livsmedelsverket ett projekt för fördjupad kontroll av hur företagen efterlever reglerna om hälsopåståenden.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev