Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Otto Cars tror krafttag krävs för nya antibiotika

Publicerad: 9 december 2005, 07:45

Det behövs krafttag för att få fram nya antibiotika, menar professor Otto Cars. Förändringar i det nuvarande patentsystemet och en gemensam beställning från EU kan vara lösningar som stimulerar antibiotikaforskning.


Debatten om antibiotika har de senaste åren mest handlat om överförskrivningar och risken för resistens. Men i takt med att intresset för antibiotikaforskningen mer eller mindre kollapsat så har debatten svängt till att handla om att ta fram effektiva antibiotika.

Otto Cars, professor i infektionssjukdomar och ordförande för Strama, Strategigruppen för rationell antibiotikaanvändning och minskad antibiotikaresistens, menar att det är bråttom att göra något.

- Hela den moderna sjukvården är hotad om vi inte får fram nya läkemedel. Den högspecialiserade vården kräver antibiotika, annars kan den inte fungera, konstaterar han.

Otto Cars menar att utan nya läkemedel kan den medicinska behandlingen komma att haverera inom 15år. Utan effektiva antibiotika blir organtransplantationer omöjliga, liksom höftledsoperationer och cancerbehandling. Att dö av lunginflammation kan återigen bli verklighet.

Vill se nya slags patent  Ulf Persson, forskare och projektledare vid Institutet för hälso- och sjukvårdsekonomi, IHE, i Lund, pekar på flera olika sätt att stimulera läkemedelsföretagen att forska på nya antibiotika. Att förändra nuvarande patentsystem menar han är en möjlig väg. Patent kan variera både vad det gäller patenttidens längd och patentets bredd, det vill säga vilka substanser som patentet avser. Långvariga och smala patent främjar i allmänhet konkurrensen på marknaden, men stimulerar samtidigt utvecklingen av snarlika preparat.

- Vill vi se helt nya läkemedel krävs andra former av patent. Förhållandevis kortvariga och breda patent ökar sannolikt producenternas intresse att ta fram nya effektiva läkemedel. Så har skett när det gäller vissa sårläkemedel, så kallade orphan drugs, i Europa, säger Ulf Persson.

En gemensam beställning av ett nytt antibiotika från alla EU-länder där företagen får konkurrera om ordern är ett annat alternativ. En särskild avgift på befintlig antibiotika, menar han också skulle kunna ge pengar som samhället sedan kan satsa på forskning tillsammans med läkemedelsföretagen.

Viktigt att göra något nu  Otto Cars menar att det är viktigt att göra något nu. Han pekar på Storbritannien som ett varnande exempel där flera sjukhuspatienter de senaste åren har avlidit efter att ha drabbats av vanliga infektioner som inte gått att stoppa med antibiotika.

- Det tar cirka 10-15 år att få fram ett nytt läkemedel, så det är bråttom, säger Otto Cars.

I dag är drivkraften att utveckla nya effektiva antibiotika svag. En satsning på antibiotikaforskning missgynnas på flera sätt. Nuvarande patentsystem och den generiska förskrivningen gör att läkemedelsföretagen drar sig för att satsa på att utveckla nya effektiva läkemedel. Vinstmarginalerna är dessutom små.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev