Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag10.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Oupptäckt KOL vanlig hos sviktpatienter

Publicerad: 23 April 2008, 08:20

VÅRMÖTET Lungsjukdomen KOL är mycket vanlig hos patienter med hjärtsvikt, enligt en ny svensk studie. Forskarna bakom den vill att spirometri nu införs som rutin för rökande hjärtsviktspatienter.


I studien undersöktes förekomsten av kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL, hos sjukhusinlagda patienter med hjärtsvikt. 126 patienter vid Trelleborgs lasarett ingick i studien. Av dessa visade sig 32 personer, drygt 25 procent, samtidigt ha KOL. 13 av dessa hade inte någon tidigare KOL-diagnos.

- Att KOL är vanligt i denna grupp är inte överraskande och bekräftar vad man sett i tidigare undersökningar. Att så många var odiagnostiserade var dock anmärkningsvärt, säger Towa Jexmark, ST-läkare vid Trelleborgs lasarett och en av forskarna bakom studien.

Genom att introducera spirometriundersökning som rutin för hjärtsviktspatienter som är eller har varit rökare skulle fler fall av KOL kunna upptäckas och behandlas, vilket skulle öka patienternas livskvalitet, menar hon.

- Detta vore en ganska enkel åtgärd som varken är särskilt kostsam eller jobbig för patienterna, säger Towa Jexmark.

Forskarna undersökte också, via en enkätundersökning, livskvaliteten hos patienterna. Den visade sig vara signifikant sämre hos patienterna med hjärtsvikt och KOL, jämfört med dem som bara hade hjärtsvikt.

Studien presenteras vid Kardiovaskulärt vårmöte i Malmö som inleds i dag.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev