måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Oupptäckt tandpetare orsakade dödsfall

Publicerad: 13 maj 2013, 10:58

Först tio dagar efter ett akutbesök visade det sig att en tandpetare hade skadat mannens matstrupe. Mannen avled senare till följd av skadorna.


I december sökte mannen vård på akutmottagningen i Karlskrona på grund av sväljningsproblem. Den sjuksköterska som tog emot honom noterade att han hade ätit fläskfilé som hade varit försedd med en tandpetare, men detta noterade inte läkare i journalen. Röntgen var utan anmärkning och mannen fick återvända hem, berättar Landstinget Blekinge i ett pressmeddelande.

Tio dagar senare kom mannen tillbaka till sjukhuset med tecken på infektion. Först då bekräftades att filén hade varit försedd med en tandpetare och att den hade orsakat ett hål i matstrupen.

Mannen opererades vid Skånes universitetssjukhus i Lund och matstrupen tätades, men blödningsproblemen fortsatte. När mannen kom till Karlskrona igen visade det sig att han hade ett kärlbråck på ett av de stora kärlen i bröstkorgen. Han fick en ny stor blödning och skickades till kärlkliniken i Malmö, där han avled.

Nu har Landstinget Blekinge lex Maria-anmält händelsen.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev