Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ovanligare med skrapning efter missfall

Publicerad: 17 maj 2006, 13:15

Sedan början av 1990-talet har andelen kirurgiska ingrepp vid missfall minskat kraftigt i Göteborg. Kvinnor som får missfall slipper numera oftast att genomgå skrapning.


I början av 1990-talet gjorde sjukhusen i Göteborg 1 250 skrapningar om året på kvinnor som fick missfall. I dag görs bara 250 per år.

I stället för att göra kirurgiska ingrepp väntas nu missfallet ut och kvinnan kan, om hon vill, behandlas medicinskt med prostaglandin som påskyndar att livmodern töms.

- Sjukvården kan spara flera miljoner kronor på att låta bli att göra de kirurgiska ingreppen på kvinnor som får missfall. Tidigare ägnade jourläkare 75 procent av sin tid till att göra skrapningar. Detta behövs alltså inte, säger gynekologen Febe Blohm vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Han presenterar resultaten av studien i en doktorsavhandling i juni.

Kroppen tar hand om missfallen  Skrapningarna är förknippade med risker och på senare år har behandlingen ifrågasatts som förstahandsåtgärd vid okomplicerade tidiga missfall.

Metoden att låta kroppen själv ta hand om missfallet har spridit sig och förekommer nu på många håll i världen.

Får veta behandlingsalternativen  En av Febe Blohms studier visar att missfall löstes spontant, inom en vecka, hos 83 procent av de drabbade kvinnorna.   Patienterna rekommenderas numera att avvakta hemma under dagtid, såvida de inte har svåra smärtor eller kraftiga blödningar. Detta har lett till att många missfall avdramatiserats.

- Det är viktigt att kvinnan själv får veta vilka behandlingsalternativ som finns vid ett missfall och att hon kan vara med och påverka hur hon vill göra. Vår erfarenhet är att de flesta väljer att vänta ut blödningen, säger Febe Blohm.  Enligt en av studierna i avhandlingen, där en grupp kvinnor följts under 20 år, utgör missfallen 12 procent av alla graviditeter. 75 procent av dem som drabbas får bara ett missfall.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev