Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Oväntad överlevnad för vissa lungcancerpatienter

Publicerad: 24 januari 2006, 10:19

Drygt var hundrade patient med icke småcellig lungcancer överlevde längre än fem år sedan de fått låga doser strålbehandling, som gavs i palliativt syfte och inte för att bota. Det visar en studie gjord av australiensiska forskare.


Forskarlaget från Peter MacCAllum Cancer Center i Australien har gått igenom över 2 300 patienter som registrerats i en databas mellan 1984 och 1990. Samtliga patienter hade icke småcellig lungcancer med dålig prognos. De fick strålbehandling i palliativt syfte, alltså för att lindra svåra symtom som smärta, i livets slutskede.

När forskarna följde upp patienterna fem år efter den palliativa behandlingen visade det sig att 1,1 procent av dem fortfarande levde. En del av patienterna verkade till synes helt botade.

De patienter som överlevde hade i mindre utsträckning än andra metastaser spridda långt bort i kroppen.

Bakgrunden till studien är att det bland onkologer varit känt att vissa patienter med icke småcellig lungcancer överlever oväntat länge sedan de fått palliativ strålbehandling, skriver forskarna. Därför ville de undersöka hur vanligt det är och försöka se vilka andra faktorer som eventuellt väger in.

Forskarna slår fast att en del patienter lever mer än fem år sedan de fått en behandling som egentligen inte varit avsedd att bota. Därför bör stråldoserna vid palliativ behandling av icke småcellig lungcancer hållas låga för att vara så skonsamma som möjligt mot omkringliggande vävnader, anser forskarna.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev