Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Oväntat stor rusning i mars efter receptfria läkemedel

Publicerad: 5 april 2005, 12:39

Det blev rusning efter receptfritt i mars, när svenskarna försökte köpa sig fria från feber och hosta.


Försäljningen av läkemedel under mars månad blev större än Läkemedelsstatistik AB:s prognos. Därförutspåddes att försäljningen i jämförelse med mars 2004 skulle minska med drygt 6procent. Istället blev resultatet det samma som i mars förra året, vilket innebär cirka 200 miljoner kronor mer än beräknat.

- Detta trots att antalet försäljningsdagar var två mindre i år. Det pekar på en kraftig ökning av försäljningen, säger Mats Olsson, marknadschef på Läkemedelsstatistik AB.

Försäljningen av receptfritt ser ut att ha ökat stort. Enligt Läkemedelsstatistik såldes 364000 fler förpackningar av receptfria läkemedel än under mars månad förra året. Både Ipren och Alvedon har ökat sin försäljning stort, med 25 respektive 26 procent. Den receptbelagda hostmedicinen Mollipect har sålt 55 procent bättre än mars i fjol.

- Vi tror att det är influensan och påskledigheten som gör att försäljningen ökat, säger Mats Olsson.

På Apotekets huvudkontor har inte marssiffrorna rapporterats in ännu, men en rundringning till lokala apotek bekräftar bilden av en receptfri köprush.

Svårt att se entydig förklaring  På apoteket Enhörningen i Stockholm ökade handköpskunderna, de som köper utan recept, med 6,5 procent i mars jämfört med året före, uppger apotekschef Bengt Kulling.

- Det är väldigt mycket. Möjligen kan influensan ha varit lite tuffare i år, å andra sidan var det inte så många varma dagar så att allergiläkemedel hunnit börja sälja ordentligt, säger Bengt Kulling, som har svårt att se någon entydig förklaring till ökningen.

200 fler på påskdagen än normalt  I Malmö har personalen på jouröppna apoteket Gripen haft mycket att göra under påsken. Bara på själva påskdagen kom 200 fler handköpskunder än förra årets påskdag.

- Både pension och lön betalades ut innan helgen i år. Det gör att fler är ute och shoppar och de kommer även till apoteket, säger administratör Yvonne Lewin på Gripen.

Även veckan efter påsk var antalet kunder högre än vanligt.

Christina Kennedy

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev