Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Över 1 000 döda i covid-19 i Sverige

Publicerad: 14 april 2020, 12:54

Antalet rapporterade dödsfall kopplade till covid-19 i Sverige har passerat 1 000, enligt Folkhälsomyndighetens senast uppdaterade siffror. Utvecklingen med många smittade på äldreboenden är olycklig, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.


Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetFolkhälsomyndighetenSocialstyrelsen

1 033 personer i Sverige har avlidit efter att ha insjuknat i covid-19, 114 fler än i går.

Hittills har 11 445 personer i landet bekräftats smittade av coronaviruset, av dem har 497 testat positivt det senaste dygnet.

Antalet döda har under påsken legat på en lägre nivå än tidigare i april, något som ska tolkas med försiktighet. Eftersläpningen är stor och det är först i morgon, onsdag, man kan räkna med ett mer tillförlitligt dödstal i Sverige.

– Avlidna per dag är nog den siffra vi kan lita minst på, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på tisdagens pressträff om den aktuella dödssiffran.

Tegnell får en fråga om kritiken från 22 forskare på DN Debatt gällande Sveriges strategi, där de skriver att Sveriges dödstal närmar sig Italiens.

– Jag vill förneka att vi inte har en genomarbetad strategi och dödstalen är felaktiga, säger han, och fortsätter:

I Italien registreras nu bara dödsfall på sjukhus. Så det finns grundliga felaktigheter i artikeln.

Anders Tegnell säger dock att Sverige haft en olycklig utveckling på äldreboenden där smittan tagit sig in. På frågan om man har identifierat vad det är som har fallerat i äldrevården säger han så här:

– Det är det man håller på att göra nu. Man ska vara försiktig att hitta enkla lösningar.

Vidare säger Anders Tegnell att det är viktigt att samla in information om vad som har hänt så att man kan sprida den till andra delar av landet för att det inte ska bli lika stor smittspridning på äldreboenden där som i Stockholm.

– Vi måste försöka förstå varför det hänt på vissa ställen och inte andra.

915 personer i Sverige intensivvårdas och när det gäller beläggningsgraden på intensivvårdsavdelningarna är den ansträngd och omställningen pågår, säger Socialstyrelsens krisberedskapschef Johanna Sandwall.

– Det ger också resultat, vi fortsätter öka de disponibla platserna på intensivvårdsavdelningarna, säger Johanna Sandwall.

Antalet platser är nu närmare 1 050 och det är en fördubbling jämfört med innan omställningen.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev