Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Över 200 minglade på Dagens Medicins primärvårdsdag

Publicerad: 24 februari 2010, 12:23

Över 200 minglade på Dagens Medicins primärvårdsdag

Foto: Inger Rising och Roger Molin. Foto: Denny Lorentzen.

Kvalitet blev en het debattfråga på Dagens Medicins första primärvårdsdag, då över 200 personer träffades, diskuterade och knöt kontakter. Bland debattörerna fanns Inger Rising, Distriktssköterskeföreningen, och Roger Molin, Sveriges Kommuner och Landsting.


Onsdagen den 17 februari var det premiär för Primärvårdens dag. Över 200 personer från hela landet hade kommit till  Kungsholmen i Stockholm för att ta del av ett program som dels behandlade konsekvenserna av vårdvalet och den förändringsprocess det innebär för primärvården, dels visade på olika exempel på kvalitetsarbete.

Just kvalitet är en het potatis för primärvården – det visade om inte annat responsen på två av dagens programpunkter.

Eva Jaktlund, ordförande för Svensk förening för allmänmedicin, Sfam, Ove Andersson, ordförande för Distriktsläkarföreningen, Inger Rising, ordförande för Distriktssköterskeföreningen och Roger Molin, sektionschef på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, diskuterade hur vårdvalet påverkat kvaliteten i primärvården.

Publiken deltog livligt i diskussionen och bland annat lyftes frågan om vilken betydelse bristen på allmän­läkare har för kvaliteten i primär­vården. Och Eva Jaktlund visade på det kvalitetsdokument som Sfam tagit fram och som blev en viktig komponent även i dagens andra kvalitetsdiskussion.

Då berättade Sofia Kialt, projekt­ledare på SKL, tillsammans med Kjell Lindström, primärvårdens FoU-enhet i Landstinget i Jönköpings län, om olika sätt att mäta kvalitet.

att mäta resultat är att se på det som varit. Frågan om hur framtiden kommer att se ut för primärvården försökte en av dagens talare besvara - Mats Olsson från Kairos Future, som leder en stor undersökning om just framtidens sjukvård.

Hans slutsats var att vi står inför ett stort skifte, där den tidigare modellen där samhället ansvarat för en mängd funktioner inte längre håller. För vården gäller det att behålla kärnan i arbetet och sam­tidigt verkligen ta steget in i en uppkopplad, googlande värld. Något som Mats Olsson illustrerade med en bild av sin gamla läkarväska, omlindad av färgglada datorsladdar.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev