Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Över 2000 år gamla läkemedel hittade

Publicerad: 15 januari 2013, 13:39

För mer än 2000 år sedan sjönk ett skepp utanför Toscanas kust i Italien. I en stängd behållare av tenn låg pillerfyndet som sedan analyserats.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

I en artikel i Proceedings of the National Academy of Sciences berättar forskarna att de tror att pillren använts mot ögoninfektioner. Skeppsvraket har daterats till 140–130 f Kr och tros ha varit ett handelskepp på väg från grekland över Medelhavet.

– Jag är förvånad att vi har funnit så många ingredienser vi har lyckats finna och de var mycket välbevarade med tanke på att de har varit under vatten så länge, sade Maria Perla Colombini, professor universitet i Pisa till BBC.

Kemiska, mineralogiska och botaniska undersökningar av tabletterna visar bland annat att de innehöll kåda från barrträd som har antibakteriella egenskaper, animaliska och vegetabiliska fetter, troligen olivolja, stärkelse och sist men inte minst zink, vilket kan ha varit den aktiva ingrediensen i tabletten.

Se abstract:

Gianna Giachi med flera. Ingredients of a 2,000-y-old medicine revealed by chemical, mineralogical, and botanical investigations. Proceedings of the National Academy of Sciences, PNAS, publicerad online den 7 januari 2013, DOI: 10.1073/pnas.1216776110

CHARLOTTA KJELLBERG

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev