Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Över 300 miljoner kronor till nya forskningscentrum

Publicerad: 15 december 2005, 12:43

Slemhinnevacciner och diabetes är två prioriterade forskningsområden när Stiftelsen för strategisk forskning anslår 333 miljoner kronor för uppbyggnad av åtta nya svenska forskningscentrum inom medicin.


Stiftelsen för strategisk forskning har beslutat att satsa sammanlagt 800 miljoner kronor på 18 nya forskningscentrum inom medicin, naturvetenskap och teknik. Av dessa pengar går drygt 40 procent till det medicinska området:

- Göteborgs universitet får sammanlagt 83 miljoner kronor till ett centrum för forskning kring slemhinnevacciner och ett annat för forskning kring ämnesomsättningsrelaterade hjärt-kärlsjukdomar.

- Karolinska institutet i Solna tilldelas 43 miljoner kronor för för kognitionsforskning. Hans Forsberg kommer att leda centrumet, Stockholm Brain Institute, som också involverar Stockholms universitet och Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.

- Lunds universitet får 45 miljoner kronor till ett centrum för diabetesforskning och lika mycket till ett centrum för forskning kring funktionsgenomisk metodutveckling, ett område som bland annat handlar om biomarkörer.

- Stockholms universitet får också 45 miljoner kronor, som ska användas till att bygga upp ett centrum för forskning om biokemi för membranproteiner.

- Uppsala universitet får 35 miljoner kronor för forskning kring funktionsgenomik, ett område som handlar om att förstå vilka egenskaper olika DNA-sekvenser har och få bättre kunskaper om sjukdomsmekanismer.

- Linköpings universitet ska använda 37 miljoner kronor till ett nytt centrum inom bioelektronik. Där ska material som efterliknar kroppens celler skrädarsys.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev