Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Över en miljon danskar ska screenas för depression

Publicerad: 7 mars 2008, 10:25

Danska allmänläkare ska systematiskt kontrollera stora patientgrupper för depression. Det föreslår den danska Socialstyrelsen, Sundhedsstyrelsen.


Depression är vanligt i samband med en rad somatiska sjukdomar. Därför bör danska allmänläkare systematiskt kontrollera patienter med hjärtsjukdom, stroke, kronisk smärta, diabetes, kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL), cancer, demens och epilepsi för depression.

Det skriver Sundhedsstyrelsen i nya riktlinjer. Också gravida, invandrare och patienter med depression i familjen anses höra till de riskgrupper som bör testas.

Totalt handlar det om över en miljon danskar som kommer att få fylla i ett frågeformulär hos sin läkare.

I riktlinjerna slås också fast att allmänläkarna ska vara mer envisa och aggressiva i behandlingen av depression.

– Det största problemet i behandlingen i dag är att många läkare provar samtal eller ett enskilt läkemedel och om det inte fungerar så ger de upp. Jag har sett åtskilliga gånger hur läkaren har givit ett antidepressivt läkemedel i låg dosering och sedan slutat behandlingen, eftersom det inte gett någon effekt. I riktlinjerna fastslår vi att man ska pröva flera olika läkemedel i olika kombinationer och doseringar samt psykoterapi, säger ordföranden i Sundhedsstyrelses arbetsgrupp, professor Poul Videbech, till danska Dagens Medicin.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev