Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Över hälften jobbar deltid

Publicerad: 13 januari 2014, 11:38

52 procent av barnmorskorna i Stockholms läns landsting jobbar deltid, visar landstingets statistik. Det är siffran som låg till grund för Filippa Reinfeldts uttalande förra veckan.


Barnmorskor hör till de yrkesgrupper som arbetar mest deltid och det vore bra om fler valde att gå upp lite i arbetstid. Det sade Filippa Reinfeldt (M), hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholm, i slutet av förra veckan till Dagens Industri.

Det var ett uttalande som gav starka reaktioner på Twitter och i andra bloggar. Det uppfattades som att hon skyllde personalbristen på barnmorskorna själva. Filippa Reinfeldt sade till Dagens Medicin att det inte var något konstigt uttalande och hänvisade till att även barnmorskeförbundets ordförande hade uppmanat barnmorskorna att gå upp i arbetstid.

Tidningen Vårdfokus har nu begärt ut statistik från landstinget som visar att över hälften av barnmorskorna i Stockholm arbetar deltid, 52 procent. Det kan jämföras med 14–15 procent av landstingets samtliga yrkesgrupper.

Men att jobba 100 procent som barnmorska som vården ser ut i dag, orkar man helt enkelt inte med, enligt Vårdförbundets bloggande barnmorska Åsa Holm, som citeras i Vårdfokus.

Var tredje barnmorska visar tecken på utbrändhet, visade en rapport från Mittuniversitet i augusti.  Besparingarna i vården tvingar barnmorskor till att ta hand om två eller tre födande kvinnor samtidigt, enligt rapporten.

Relaterat material

Filippa Reinfeldt svarar på kritiken

Filippa Reinfeldt uttalande ifrågasätts

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev