Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Överbeläggningar på flera stora sjukhus granskas

Publicerad: 8 juli 2009, 09:36

Socialstyrelsen har inlett tillsynsärenden gällande överbeläggningar på flera universitetssjukhus nu under sommaren.


Som Dagens Medicins pappersutgåva tidigare berättat beslutade sig Socialstyrelsen i år för att försöka förebygga problem genom att redan innan sommaren begära in redogörelser om hur patientsäkerheten skulle garanteras under semestermånaderna. Kravet gällde samtliga sjukhus som sorterar under de regionala tillsynsenheterna i Umeå, Stockholm, Jönköping och Göteborg.

Detta samtidigt som tillsynsenheten i Malmö arbetar vidare med ett tillsynsärende gällande Universitetssjukhuset Mas i Malmö, som i flera omgångar fått hård kritik från både Socialstyrelsen och Arbetsmiljöverket på grund av överbeläggningar och utlokaliserade patienter.

Efter att oanmälda besök visat på problem har myndigheten nu inlett tillsynsärenden gällande Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, Universitetssjukhuset Mas i Malmö och Sahlgrenska universitetssjukhuset Östra i Göteborg, rapporterar Dagens Nyheter.

– På de sjukhusen har de i perioder stora problem med överbeläggningar. Vi tycker inte att de har tillräckligt grepp om situationen, säger Carina Forsberg, chef för Socialstyrelsens tillsynsenhet i Göteborg, till tidningen.

Enligt Dagens Nyheter har universitetssjukhusen dragit ner kapaciteten med cirka en tredjedel under sommaren. Företrädare för alla sjukhusen, med undantag för Sahlgrenska, uppger för tidningen att man haft problem med överbeläggningar.

Relaterat material

Hård kritik mot Mas i Malmö

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev