Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Överenskommelse om sjuksköterskelöner i Kalmar

Publicerad: 13 Juni 2008, 13:09

I Landstinget i Kalmar län har arbetsgivaren kommit överens med Vårdförbundet om hur lönerna ska se ut inför nästa år. Kalmar blir därmed nummer två av landstingen att komma överens lokalt efter förbundets strejk.


Landstinget i Kalmar län och Vårdförbundet har kommit överens om ett så kallat inriktningsdokument inför löneförhandlingarna nästa år.

Parterna är överens om att satsa särskilt på specialistutbildade sjuksköterskor, vilka ska få en löneökning på i snitt 1 400 kronor i månaden, samt på chefer och arbetsledande personal, som kan räkna med ett lönepåslag på i snitt 1 600 kronor.

Vårdförbundets medlemmar i Kalmar garanteras ett lönepåslag för år 2009 på i snitt 5 procent. Detta kan jämföras med det centrala avtalet som garanterar 3 procent för samma period.

Lägstalönen för alla inom Vårdförbundet i Kalmar blir, precis som det centrala avtalet säger, 21 100 kronor i månaden, men den införs redan från den 1 oktober i år och inte från den 1 mars 2009. Det blir inte heller något krav på ett års anställning för lägstalönen, utan den ska gälla alla från första dagens anställning.

– Vi har haft ett lokalt avtal med Vårdförbundet för 2007 och 2008, och det var nog mycket därför som vårt landsting inte togs ut i konflikten. Sedan har vi hela tiden fört en kontinuerlig dialog med förbundet, så den här överenskommelsen var egentligen inga svårigheter, säger Håkan Pettersson, personaldirektör i Landstinget i Kalmar län, till Dagens Medicin.

Även på Vårdförbundet är man nöjda med överenskommelsen.

– Överenskommelsen är bra, och då gäller det inte bara löneutfallet. Ingångslönen kommer att vara 21 100 redan i år. Vi ser att våra medlemmars kunskaper uppvärderas i den kunskapsorganisation som hälso- och sjukvården utgör, säger Ann-Sofie Tognér, ordförande för Vårdförbundets lokalavdelning i Kalmar län, enligt ett pressmeddelande.

Kalmar blir det andra landstinget att komma överens lokalt med Vårdförbundet. Landstinget i Jönköpings län slöt avtal med förbundet redan dagen efter det att strejken blåstes av, den 29 maj.

Allt om konflikten och dess efterdyningar. Klicka här

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev