Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Överklagan skickades inte vidare – landsting kritiseras

Publicerad: 16 oktober 2009, 10:02

”Anmärkningsvärt stora brister i kunskaper” ­– så uttrycker justitieombudsmannen, JO, sin kritik mot Landstinget i Kalmar län för att ha missat en överklagan.


JO riktar allvarlig kritik mot landstinget för att ha missat en överklagan om rätten att ta del av allmän handling.

Ärendet gällde en mammas begäran att få ta del av sin sons patientjournal. Både läkaren och landstinget avslog begäran varpå mamman vände sig till JO för att överklaga.

Detta var dock fel instans att vända sig till och därför vidarebefordrade JO brevet med överklagan till landstinget. Ansvariga på landstinget uppfattades dock inte skrivelsen som något formellt överklagande, trots att det i brevet stod klart och tydligt:  Härmed överklagas beslutet . Överklagan skickades därför inte vidare för prövning i kammarrätten.

Misstaget upptäcktes när mamman återigen skrev en överklagan och den här gången vände sig till rätt instans. Då visade det sig att överklagandetiden hade löpt ut.

Landstingets hantering av ärendet visar på anmärkningsvärda brister i kunskaper som i praktiken inneburit att mamman berövats sin rätt till överklagan, skriver JO Kerstin André i sitt beslut.

Enligt lagstiftningen ska myndigheter vara mycket generösa med vad som klassas som en överklagan från en privatperson.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev