tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Överläkare anklagad för antisemitism tar timeout

Publicerad: 5 november 2018, 13:38

Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

UPPDATERAD Den överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset som utreds för att ha agerat antisemitiskt tar nu timeout.

Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhuset

JK


”Personen som är anmäld är inte i tjänst just nu”, skriver Annika Tibell, tillförordnad sjukhusdirektör, i ett mejl till Dagens Medicin.

Dagens Medicin har tidigare rapporterat om de anklagelser som riktats mot överläkaren från en judisk läkare vid sjukhuset. Enligt läkaren ska överläkaren bland annat ha refererat till anställda av judisk härkomst som ”judeghettot” och på flera sätt diskriminerat dem i samband med lönesättning och fortbildning.

Simon Wiesenthal Center har även skickat ett brev till Karolinska universitetssjukhuset där det framgår att centret ser allvarligt på händelserna.

Enligt Annika Tibell pågår nu en utredning av anklagelserna om antisemitism och hon skriver följande:

”Karolinska arbetar aktivt med sin värdegrund, och har nolltolerans mot alla typer av trakasserier. Tyvärr fick ändå dåvarande sjukhusdirektören i februari en anmälan om trakasserier med antisemitisk bakgrund vid en av våra enheter. Den här anmälan gjorde att en intern utredning initierades och sedan presenterades i mars. När Karolinska hade tagit del av utredningen bedömde vi att denna behövde kompletteras med en extern utredning”.

Innan februari 2018, när Melvin Samsom fick kännedom om anklagelserna, ska frågan, enligt Annika Tibell, ha hanterats ”lokalt”.

När den externa utredningen ska vara klar är ännu inte fastställt, men Annika Tibell bekräftar att utredningen omfattar en person och att advokatbyrån som har fått uppdraget ”har tagit del av materialet och kommer att återkoppla förslag på tidplan inom kort”.

Yvonne Dellmark, ordförande i Karolinska universitetssjukhusets läkarförening, kan inte kommentera enskilda personärenden men bekräftar att föreningen känner till att det pågår en utredning. Hur långt utredningen har kommit har hon inga uppgifter om, utan hänvisar till arbetsgivaren.

– Om det kommer in uppgifter om diskriminering så ska det tas på allvar och sjukhuset ska självklart göra en opartisk bedömning av hur det ser ut, säger Yvonne Dellmark till Dagens Medicin.

Relaterat material

Överläkare på Karolinska anklagas för antisemitism

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev