Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Överläkare hyrde ut sina kollegor till den egna kliniken

Publicerad: 10 september 2009, 12:36

Bemanningsföretaget som har hyrt ut läkare till NU-sjukvårdens ortopedklinik drivs av en överläkare som själv är anställd på kliniken.


Dagens Medicin rapporterade om de dubbelarbetande läkarna på ortopedkliniken i går, onsdag. Totalt har 9 av de 34 anställda läkarna gått in och jobbat extra på den egna arbetsplatsen via ett bemanningsföretag. Det är ett brott mot Västra Götalandsregionens regler.

Kliniken har hyrt in läkare från Proffice, som i sin tur har anlitat bemanningsföretaget Jocema vård, skriver Göteborgs-Tidningen. Jocema vård drivs av Erling Hallström, som själv är överläkare på ortopedkliniken, och hans hustru. Erling Hallström hänvisar till att verksamhetschefen har godkänt konstruktionen och tycker inte att han har gjort något fel.

– Det ser kanske inte bra ut att mina läkare har hoppat in så här för mitt företag, men vi har gjort det för att klara verksamheten och vårdgarantin för patienterna, säger han till Göteborgs-Tidningen.

Verksamhetschefen har avgått och NU-sjukvården har ändrat rutinerna för godkännande av bisysslor. Flera ledande politiker i Västra Götalandsregionen ser allvarligt på det som hänt.

– Att läkare som är lediga jobbar för högre lön på samma klinik känns mycket märkligt. För läkarna kan det ge en negativ bild av en kår som bara är ute efter att tjäna pengar, säger hälso- och sjukvårdsutskottets ordförande Jonas Andersson (fp) till Göteborgs-Tidningen.

Den dyraste av ortopederna som tagits in via Proffice har kostat NU-sjukvården 176 000 kronor i månaden, uppger tidningen.

Relaterat material

Anställda läkare tilläts jobba extra på egna arbetsplatsen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev