Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Överläkare kritiserar lönepolitik

Publicerad: 5 augusti 2013, 06:23

Det går inte att behålla kompetenta sjuksköterskor med den lönepolitik som finns, anser en överläkare vid Skaraborgs sjukhus.


Högre ingångslöner, men framför allt en bättre löneutveckling för sjuksköterskor inom alla specialiteter är vad som behövs för att behålla en patientsäker vård av hög kvalitet. Det skriver Eric Bertholds, överläkare vid strokeenheten på Skaraborgs sjukhus i Skövde, på Göteborgs-Postens debattsida i dag.

Redan för elva år sedan skrev han på tidningens debattsida om hur sjuksköterskornas löner gör det svårt för sjukhusen att rekrytera.

Missförhållandena har inte rättats till och i dag är det ännu svårare att rekrytera och behålla kompetenta sjuksköterskor på våra sjukhus , skriver Eric Bertholds och exemplifierar med en sjuksköterska som ville förlänga sitt vikariat om hon fick sin lön höjd med 700 kronor till 23 000 kronor i månaden. Det fick hon inte beviljat av sjukhuset.

Eftersom det saknas sjuksköterskor i september kommer inte det ordinarie antalet vårdplatser att öppna, skriver Eric Bertholds.

Beslutsfattarna måste meddela vad som ska prioriteras bort och stå för det, om de inte är beredda att höja sjuksköterskornas ingångslöner och ge dem en bättre löneutveckling, anser Eric Bertholds,  i stället för att fortsätta utfästa allehanda vårdgarantier och andra löften om god, patientsäker och lättillgänglig vård dygnet runt för alla .

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev