Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Överläkare med stroke blir huvudperson i valrörelsen

Publicerad: 3 september 2010, 08:49

Val 2010 En överläkare som drabbats av stroke och nekas sjukersättning har hamnat i centrum av valrörelsen. Socialdemokraterna vill ändra lagen baserat på hans fall.


Jörg Teichert, ansvarig för strokesjukvården i norra Dalarna, drabbades själv av en stroke för ett år sedan. I dag kan han arbeta 75 procent som läkare.

Det räcker inte, anser Försäkringskassan. Myndigheten har nekat honom sjukersättning och uppmanat honom att söka ett annat jobb där han kan arbeta 100 procent.

– För mig är det här djupt orättvist. Jag och många med mig som vill arbeta trots sjukdom motarbetas av Försäkringskassans regler. Jag kan inte arbeta mer för att jag byter bransch. Min kropp tar jag med mig, sade han i en intervju med Dalarnas Tidningar i augusti.

När statsminister Fredrik Reinfeldt (M) frågades ut i Sveriges Television i går kväll konfronterades han med Jörg Teicherts fall. Då kände ansvariga på kanalen inte till att han hade kopplingar till Socialdemokraterna. Senare i dag, fredag, medverkar han vid en presskonferens där partiet ska presentera ett förslag till förändringar i sjukförsäkringen, kallat ”lex Jörg”.

– Jag är glad att Socialdemokraterna vill lyfta frågan om de utförsäkrade, säger Jörg Teichert till Aftonbladet.

Eva Landahl, ansvarig utgivare för Sveriges Televisions valprogram, kommenterar det inträffade så här på SVT:s valsajt:

– Vi ställde inte frågan om han hade någon koppling till något politiskt parti. Det borde vi ha gjort.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev