fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Överlåtelse av privatpraktik ska bli möjlig under nästa år

Publicerad: 12 mars 2008, 16:35

Läkare och sjukgymnaster som går på den nationella taxan får rätt att överlåta sin praktik i början av 2009. Men lyckan kan bli kortvarig. Vinner socialdemokraterna valet 2010 avskaffas sannolikt rätten till ersättningsetablering.


Dagens Medicin berättade i nr 9/08 att regeringen medger att EU-kommissionen har haft rätt i sin kritik av delar av det svenska systemet, där privatpraktiserande läkare och sjukgymnaster kan gå på en nationellt bestämd taxa. En brist är att den svenska lagstiftningen saknar krav på att nya avtal ska annonseras ut, så att vem som helst i EU kan söka dem. Därför ska regeringen ändra systemet för tilldelning av samverkansavtal.

Enligt regeringen är det bara nytillträdet till systemet som behöver förändras, på ett sådant vis att avtalen om etablering utlyses på ett öppet sätt. Själva systemet behöver inte göras om, utan de som går på den nationella taxan kan fortsätta göra detta.

Svar från EU inom två månader
EU-kommissionen har två månader på sig att reagera på det svenska svaret.
Men den svenska regeringen är övertygad om att den inte får backning på sitt svar.

Statssekreterare Karin Johansson (kd) på socialdepartementet har nämligen fört intensiva informella samtal med EU-kommissionen för att informellt förankra det svenska svaret.

– Vi känner oss ganska trygga i att kommissionen inte är ute efter grunden i det svenska taxesystemet, utan vill att tilldelningen av avtal ska ske på ett öppet sätt så att ingen diskrimineras, säger Tobias Nilsson (kd), politiskt sakkunnig hos socialminister Göran Hägglund (kd).

Så fort EU-kommissionen har lämnat sitt svar kommer därför regeringen att arbeta med att förverkliga sitt löfte om ersättningsetablering, en rätt för läkare och sjukgymnaster på den nationella taxan att överlåta sin praktik till en annan kollega.

Den nya preliminära tidtabellen är att regeringen lägger en proposition i höst och att läkarna och sjukgymnasterna får rätt att överlåta sin etablering under det första kvartalet 2009.

Men om den socialdemokratiska regeringen vinner valet 2010 talar det mesta för att rätten till ersättningsetablering avskaffas igen.

– Vi är emot ersättningsetableringar, förklarar Ylva Johansson (s) vice ordförande i socialutskottet och tidigare vårdminister.

Varför då?

– Vi tycker att det behövs en större politisk styrning av sjukvårdens resurser. Men att ha läkare och sjukgymnaster som går på den nationella taxan innebär att de är utanför den politiska styrningen.

Ylva Johansson klargör dock att socialdemokraterna vid en valseger inte kommer att avskaffa hela taxesystemet för läkare och sjukgymnaster.

– Så länge de är yrkesverksamma bör de få fortsätta i systemet. Det är en kompromiss vi har gjort – att inte avskaffa de privatpraktiker som går på taxan, men samtidigt säga nej till att utöka systemet. På sikt kommer det att leda till att den här kåren minskar som andel av den offentligt finansierade sjukvården.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev