onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Överskattad risk för prostatacancer vid testosteronbehandling

Publicerad: 14 november 2006, 16:00

Testosteronbehandling av äldre män med bristande egenproduktion tycks inte öka risken för prostatacancer så som befarats. Det hävdar amerikanska forskare som presenterar sina rön i tidskriften Journal of the American Medical Association, Jama.


Halterna av testosteron i blodet minskar med stigande ålder och många patienter drabbas av depression, sexuell dysfunktion och en minskning av muskelvolym, styrka och bentäthet. Fenomenet brukar även kallas manlig menopaus.

Eftersom testosteronbehandling av äldre män blir allt vanligare utförde forskarna vid School of Medicine, University of California, Los Angeles, USA, en studie för att undersöka effekten av testosteronbehandling hos män som har underproduktion av hormonet. Detta eftersom testosteronbehandling av män med prostatacancer ofta kan förvärra sjukdomen.

I studien utvärderades testosteronbehandling hos 40 män i åldrarna 44–78 år, med testosteronnivåer under 10,4 nanomol per liter blod, samt medföljande symtom. Deltagarna fick behandling med 150 milligram testosteronenantat eller placebo intramuskulärt varannan vecka under sex månader.

Männen genomgick dessutom prostatabiopsi både vid studiens inledning och efter sex månader.

Enligt studien normaliserade den aktiva behandlingen testosteronnivåerna från i genomsnitt 9,8 nanomol per liter till 22,2 nanomol per liter. Hos dem som fick placebo sågs ingen effekt.

Forskarna kunde inte se någon förändring av testosteron- eller dihydrotestosteronnivåerna i prostatavävnaden hos de män som fick aktiv behandling. De fann inte heller några förändringar när det gäller cancerförekomst hos deltagarna.

Behandlingsrelaterade problem i form av förändrad prostatavolym, ökade PSA-halter, problem att kissa och urinflöde var begränsade.

Forskarna skriver i ett pressmeddelande att risken för prostatacancer under pågående testosteronbehandling sannolikt inte är så stor som man tidigare har ansett, i synnerhet om patienterna inte har cancersjukdom när behandlingen inleds. Forskarna anser dock att längre och större studier behöver utföras för att avgöra hur säker behandlingen är.

Journal of the America Medical Association, Jama 2006;296:2351-61

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev