Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Översyn av sjuksköterskors specialistutbildningar

Publicerad: 13 maj 2009, 11:13

Regeringen beslutade i dag, onsdag, att ge Högskoleverket i uppdrag att föreslå hur specialistutbildningar för sjuksköterskor ska utvecklas.


Högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg (fp) påpekar i regeringsbeslutet att det i dag råder brist på specialistsjuksköterskor och att det ingår i uppdraget att ge förslag på åtgärder för att få fler sjuksköterskor att specialistutbilda sig. Verket ska också utreda hur förändringar ska hanteras inom de specialistinriktningar som redan finns och vad som ska gälla vid införandet av nya inriktningar.

Specialistsjuksköterskeexamen finns i dag med elva olika inriktningar. Dagens Medicin har tidigare berättat att företrädare för akut- och ögonsjukvården har krävt av regeringen att få specialistsjuksköterskor inom sina respektive områden, se nr 8/09.

I en tidigare rapport har Högskoleverket angett att antalet specialistinriktningar inte bör preciseras i högskoleförordningen.

Verket ska samarbeta med Socialstyrelsen och andra berörda myndigheter i utredningen, som ska redovisas för utbildningsdepartementet senast den 1 april 2010.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev