Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Övertid blir fall för åklagare

Publicerad: 11 juni 2014, 05:53

Bo-Göran Widman på Sollefteå sjukhus är ordförande i Ångermanlands läkarförening. Han konstaterar att det vid sjukhuset finns läkare som bara under förra året hade över 600 timmars övertid. Till vänster läkarkollegan Christina Throbäck.

Foto: Michael Engman/Bildbyrån

Har Landstinget Västernorrland begått brott mot arbetstidslagen? Det utreder just nu åklagare. Bedömningen kan få betydelse för i hela landet.


Malin Löfgren,  åklagare vid åklagarkammaren i Sundsvall, ser det som ett ovanligt ärende som det kommer att ta tid att bli klar med.

– Det finns skäl att titta närmare på det här fallet så vi har inlett en förundersökning, säger hon.

Det handlar i första hand om drygt 4 200 timmar som läkare vid sjukhusen i Sollefteå och Örnsköldsvik ska ha jobbat övertid utöver vad lagen tillåter, under två års tid.

Ångermanlands läkarförening hade under flera år drivit frågan om ökad bemanning på sjukhusen i Västernorrland utan att få respons. När ingenting förändrats 2008 begärde facket – och fick – skadestånd från arbetsgivaren för brott mot arbetstidslagen. 2011 begärde man åter skadestånd, men då sade landstinget nej.

Då gjorde läkarföreningen en anmälan till Arbetsmiljöverket.

– Vi måste bli fler läkare, framför allt för att kunna dela på primärjourerna. Det är A och O att få en bättre arbetsmiljö så doktorerna vill stanna kvar i landstinget och då slipper vi också höga vikariekostnader, säger Bo-Göran Widman, ordförande i Ångermanlands läkarförening.

Arbetstidslagen är i stora delar en dispositiv lag, vilket betyder att den kan avtalas bort och ersättas med andra överenskommelser. Och det är just detta som har skett redan i det centrala kollektivavtalet, hävdade Sveriges Kommuner och Landsting i sin skrivelse till Arbetsmiljöverket. Det är anledningen till att Läkarförbundet centralt har engagerat sig i frågan, bekräftar Nils-Erik Solberg, jurist på Läkarförbundet.

Men Arbetsmiljöverket fann att facket hade rätt och skickade i sin tur en anmälan om misstänkt brott enligt arbetstidslagen till åklagare.

– Det kollektivavtal parterna har innebär inte att övertidslagen är satt ur spel enligt min bedömning. Det sägs ingenstans att 200-timmarsgränsen för övertid är bortavtalad, säger Karin Dernebo, jurist på Arbetsmiljöverket.

Vad åklagaren kommer fram till kommer att få betydelse inte bara för Västernorrland utan för hela landet, poängterar Bo-Göran Widman:

– Det är viktigt att Arbetsmiljöverket anser att vi har rätt men om åklagaren kommer fram till att Arbetsmiljöverket inte har tillsyn för arbetstid som överstiger 200 timmar finns det ju ingen som har det. Då är arbetstidslagen helt tandlös.

Går fallet till domstol, och fack och Arbetsmiljöverket får rätt, betyder det böter för landstinget.

Det är ovanligt att Arbetsmiljöverket tolkar kollektivavtal och inte alls självklart att stå för brottsanmälan, enligt Karin Dernebo på Arbets­miljöverket.

– Men vi vill skicka en signal till åklagaren att vi har gjort en utredning. Det är viktigt att det finns tid för återhämtning, som vid normal arbetstid. Det handlar ju om att arbetsgivaren måste planera sin verksamhet, säger hon.

För Läkarförbundet är Arbetsmiljöverkets ställningstagande egentligen det viktigaste, menar Nils-Erik Solberg. Vad som händer straffrättsligt är inte lika avgörande.  
Ett liknande anmälan om brott mot arbetstidslagen i Västra Götalandsregionen har nyligen gjorts av Skaraborgs läkarförening.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev