Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Överväger undersökning om etiknämnd

Publicerad: 10 september 2012, 12:36

Åklagarkammaren granskar nu om kansliet vid Centrala etikprövningsnämnden är skyldigt till brott.


På City åklagarkammare i Stockholm har chefsåklagare Peter Claeson nyligen fått upp ögonen för Centrala etikprövningsnämnden, CEPN.

– Det ser lite märkligt ut detta. Man ska ha antedaterat beslut och förändrat handlingar eftersom man bytt adress. Det var väl ingen bra idé. Vi får kika närmare på detta, säger han.

Beslut om en eventuell förundersökning mot kansliet på Centrala etikprövningsnämnden fattas om ett par veckor, tror Peter Claeson.

Under tiden avvaktar Justitiekansler, JK, Anna Skarhed.

– Eftersom även åklagare börjat titta närmare på detta måste vi på JK vänta på deras beslut. Vi kan inte göra en tillsyn över någon som är föremål för en annan myndighets granskning, säger Daniel Kjellgren, byråchef på JK.

Dagens Medicin har tidigare berättat att CEPN efterdaterat avskrivningsbeslut i 17 tillsynsärenden. Dokumenten är daterade för flera år sedan, men skärmdumpar visar att de skapades först i juni i år.

När Dagens Medicin begärde ut kopior på några av besluten gjordes dessa först om för att de skulle se mer trovärdiga ut. Kanslipersonal på CEPN klippte bort handlingens sidfot med adressen och klistrade dit en äldre adress som gällde då beslutet skulle vara taget.

Relaterat material

Etiknämnden får bakläxa av regeringen

Överdriven och orättvis kritik

JK överväger granskning av CEPN

Etiknämnden lämnade ut falska handlingar

”Det här är  inte acceptabelt”

Etiknämnd skötte inte sitt jobb

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev