Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Övervakad via vanliga mobilnätet

Publicerad: 9 mars 2006, 10:13

Det vanliga mobilnätet och en server, det räcker för att samla in information om hjärtpatienter och sedan ställa en diagnos. EKG, blodsocker, blodtryck och temperatur är värden som kan mätas och överföras med tekniken.


Det svenska mjukvaruföretaget Kiwok börjar nu sälja sin affärsidé om övervakning av hälsodata.

- Idén är att människor ska kunna vara hemma i stället för på sjukhus, när de behöver övervakning för enklare diagnoser. Det kan spara pengar åt sjukvården genom att frigöra sjuksängar, säger Anders Björlin, affärsutvecklare på Kiwok vars egna erfarenheter som patient delvis ligger bakom idén.

Han hade själv förmaksflimmer och behandlades med betablockerare som ledde till flera sekunder långa hjärtstillestånd.

- Jag satt i bilen och körde när jag svimmade. Det dröjde 18 månader och fyra EKG-undersökningar innan min läkare hittade problemet med mina svimningsanfall, säger Anders Björlin, som nu har fått en pacemaker in-opererad.

I praktiken  Där föddes tanken att kunna ställa en patient under ständig övervakning utanför sjukhuset. EKG, blodsocker, blodtryck och temperatur är exempel på värden som kan mätas på patienterna. Den inhämtade informationen kan också fungera som underlag för diagnos.

Affärsidén är egentligen ingen ny uppfinning i sig utan handlar om att samla befintlig teknik för att göra övervakningen möjlig. För detta vann övervakningssystemet Bodykom pris som årets innovation vid Mobilgalan i december 2005. Mobilgalan är en tävling för mobil teknik som anordnas av tidningen Mobil.

Företaget Kiwok sökte 2004 pengar hos Vinnova för att utveckla idén, men fick nej. I stället har ett samarbete med Teliasonera och Hewlett Packard, HP, inletts som nu ska föra idén ut på marknaden. Teliasonera står för överföringen av informationen, medan HP utarbetat de servrar som tar emot informationen. Första steget blir en utvärdering i verkliga vården. Stockholms läns landsting delar tillsammans med Teliasonera och HP på kostnaderna för att testa 80 enheter på patienter i vården.

Åtta till tio personer testas  Christer Wredlert, sjukskötare vid hjärt-kliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, möter de patienter som kommer till EKG- och bandspelarmottagningen.

I ett första steg ska åtta till tio patienter testas med både Bodykom och det system som i dag används på kliniken parallellt. Detta för att vara säker på att båda systemen ger lika tillförlitliga värden.

Metoden som nu används går ut på att patienterna bär med sig en registreringsutrustning som under ett dygn spelar in EKG på ett minneskort, som sedan analyseras på kliniken.

- Fördelen med det nya systemet, om det fungerar, är att man kan spela in under längre tid utan att patienten behöver komma in till sjukhuset stup i kvarten, säger Christer Wredlert och fortsätter:

- Det skulle också ge en större chans till besked för de patienter som inte "fastnar" med våra vanliga metoder, till exempel de som har symtom sällan.

I dag får sådana patienter göra EKG-dygns-tester vid flera tillfällen tills symtomen förhoppningsvis dyker upp.

Sensorer på kroppen  I korthet fungerar Bodykom-systemet så att patienten bär en eller flera sensorer på kroppen som registrerar till exempel hjärtrytmen. Informationen skickas med det vanliga mobilnätet till en server som avgör vad som ska hända med uppgifterna. Om värdena går utanför en fastställd gräns kan läkare larmas omedelbart, eller så kan den insamlade informationen sparas som underlag för en grundlig diagnos. Om patienten och läkaren är överens om det, kan även en positioneringstjänst kopplas in - då får läkaren veta var patienten befinner sig med hjälp av ett vanligt gps-system.

Systemet kan också ställas in så att närmast anhörig automatiskt får veta att patienten får oväntade hälsostörningar.

Försäljning av systemet är nästa steg för Anders Björlin.

- Vi har mött ett jätteintresse när vi varit runt i världen och visat upp idén. USA, Kanada, Thailand, Australien - häromdagen ringde de från Exportrådet i Kina och ville att vi skulle komma, säger Anders Björlin.

Christina Kennedy

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev