Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Övervakning och robotar under lupp

Publicerad: 26 maj 2014, 07:02

Är kameraövervakning av äldre bättre än att en främmande människa tittar till personen två till tre gånger per natt? Det är en av frågorna som Smer ska utreda i ett nytt projekt.


Förran veckan, 22-23 maj, träffades Statens medicinsk-etiska råd, Smer, i Kalmar. Där diskuterade rådet samt företrädare från Landstinget i Kalmar län etiska frågor rörande bland annat om det kan vara etiskt godtagbart med övervakning och robotar i vården av äldre.

– Vi kommer att överväga den trygghet som en äldre kanske skulle känna av, exempelvis fallarm, gentemot att känna sig övervakad, säger rådets ordförande Kjell Asplund.

I ett nystartat projekt kommer Smer att höra en lång rad äldre och anhöriga, samt titta på den forskning som finns i dag. Rådet kommer även att sätta sig in i tekniken och se vilket utvecklingsförlopp som kan tänkas komma.

Till sammanträdet hade rådet bland annat bjudit in en samordnare för robotar från Myndigheten för delaktighet och företrädare från Nationellt centrum för anhörigfrågor i Kalmar. Gästerna berättade om utvecklingen som är på gång men som ännu inte har nått vården.

– Den tekniska utvecklingen med bland annat robotar har hittills, under en tioårsperiod, gått minst lika fort som mobiltelefonernas utveckling.  Robotar kan användas inom bland annat hemtjänst till matning, tvättning och sällskap, säger Kjell Asplund.

Social kontakt inom omsorgen har i dag utarmats då vårdpersonalens tid enbart går till rutiner som mat och tvätt, enligt förespråkare för användning av robotar. De menar att robotarna kan vara ett socialt komplement samt att belastningsskador kan minskas.

– I debatten har det framför allt varit fokus på möjligheter som den tekniska utvecklingen för med sig men i vårt arbete kommer vi att fokusera på de etiska frågeställningarna, säger Kjell Asplund.

Projektet väntas vara klart om ett år och avslutas med en slutrapport samt ett ställningstagande från Smer.

MICAELA TORESSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev