Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Övervikt vanligast bland dem som åt minst kolhydrater

Publicerad: 27 juli 2009, 10:45

Övervikt vanligast bland dem som åt minst kolhydrater

Foto: Foto: Photos.com

Lite kolhydrater i maten ger den största risken för övervikt. Det antyder en ny studie.


Forskarna som står bakom den kanadensiska studien har analyserat data om vad 4 451 friska personer åt under ett dygn. Risken för övervikt visade sig vara störst bland dem som fick mindre än 47 procent av sin energi från kolhydrater.

Minst risk för övervikt hade de som åt mellan 290 och 310 gram kolhydrater på ett dygn och fick mellan 47 och 64 procent av energin därifrån.

– Det är egentligen inget nytt. Att de som äter mycket kolhydrater och lite fett är smalare är det vanligaste forskningsfyndet, säger Mette Axelson, klinisk näringsfysiolog vid Göteborgs universitet, till Svenska Dagbladet.

Allmänläkaren Annika Dahlqvist har profilerat sig som förespråkare för en kost med lite kolhydrater och mycket fett. Hon avfärdar de nya forskningsresultaten.

– Det stämmer inte alls med min erfarenhet. Det kan hända att en del människor klarar att äta så mycket kolhydrater, men för oss som har problem med övervikt fungerar det inte. Vi märker att vi går upp i vikt, säger hon till Svenska Dagbladet.

Den kanadensiska studien har publicerats i tidskriften Journal of the American Dietic Association.

Läs abstract:

Journal of the American Dietic Association 2009; 109: 1165–1172

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev